Бившият генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен призова САЩ да станат «световен жандарм», за да «вкарат със себе си свободния свят» и да се противопоставят на Русия.

 

 

В статия за вестник The Wall Street Journal Расмусен заяви, че веднъж президентът на Русия му е предлагал да «НАТО да се саморазпусне».

 

 

«Още не бях успял да седна на стола, когато Владимир Путин ми каза, че НАТО, което тогава оглавявах, повече няма никаква цел и затова следва да се разпусне», — твърди бившият генерален секретар на алианса.

 

 

Според Расмусен, по време на визитата си в Москва през декември 2009 година той почувствал, че руският президент «хвърля ръкавица на световния ред, който твърде успешно бе създаден от САЩ след Втората световна война».

 

 

Другите заплахи към «свободния свят», според бившия ръководител на НАТО, идвали от страна на Либия, която след разпада си се е превърнала в «разсадник на тероризма», както и от Китай и КНДР, които заплашват с «ядрен удар».

 

 

 

 

«В нашия взаимосвързан свят стана навик да се говори за «глобалното село». Но днес това село е подпалено, а съседите се бият на фона на пламъците. Нужен ни е полицай, за да въведе ред, нужен ни е и пожарникар, който да успее да изгаси огъня на конфликта, нужен ни някой умен и здравомислещ управник, за да оглави процеса на възстановяване», — счита Расмусен.

 

 

 

Според него, от всички световни държави само Америка притежава «достатъчен кредит на доверие», за да изработи устойчиви решения по тези проблеми: Русия «е обзета от мисълта да възстанови империята, изчезнала след разпада на СССР», Китай «е все още регионален играч», Европа «e слаба, раздробена, няма лидер», а «старите държави» — Франция и Великобритания — «са твърде малки за глобалната роля, която някога са играли».

 

 

Америка притежава необходимия «морален и материален авторитет», за да не допусне «потъването на света в хаос», добави екс-генералния секретар на НАТО.

 

 

Датчанинът Андерс Фог Расмусен ръководи НАТО от 2009 до 2014 г. През 2011 г. международната коалиция под командването на НАТО извърши военна интервенция над Либия, провеждайки въздушна операция срещу режима на Муамар Кадафи. Според наличните данни, по време на операцията са убити 25 хиляди човека, ранени са 60 хиляди и са инвалидизирани 3 хиляди.

 

Понастоящем Расмусен е съветник на президента на Украйна Петро Порошенко.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;