В същото време Вашингтон изрази тревогата си по повод изводите от доклада на ОБСЕ, според който «върху изборите са повлияли отрицателно ограничените фундаментални права и свободи, твърдият контрол над средствата за масова информация и натискът върху гражданското общество».

Според Държавния департамент, процесът на регистрация на независимите кандидати в Държавната дума е пострадал от някои ограничения и прекалени изисквания. Освен това, според външнополитическото ведомство на САЩ, от отчетите на наблюдателите следва, че по време на изборната кампания е било злоупотребявано с административния ресурс от страна на местните органи на властта.

 

 

Държавният департамент на САЩ изрази тревогата си «по повод притесненията на видни представители на политическата опозиция» в Русия.

 

«Ние призоваваме руските власти да предприемат позитивни действия в съответствие с препоръките в доклада на ОБСЕ, както и от докладите на другите вътрешни и международни наблюдатели», — се отбелязва в изявлението на външнополитическото ведомство на САЩ.

 

Изборите за Държавната дума на Русия се проведоха на 18 септември 2016 година.

 

 

Тагове: ; ; ;