Le Monde: Дамаск обвини САЩ в «пряка агресия» и отказа режима на тишина

Дата на публикуване: 20 09 2016, 20:13


През последните няколко дена напрежението между Вашингтон, Дамаск и Москва се засили, пише Le Monde. Сирийското правителство обвини въстаническите групировки в нарушаване на договора за 7-дневното примирие, а САЩ — в пряка агресия, след което обяви за приключване на режима на тишина, за чието продължаване се надяваше международната общност. Русия от своя страна отбеляза, че това споразумение е безсмислено, защото се спазва само едностранно (от правителствената армия на Сирия, бел.ред.).

 

 

Предположението, че в Сирия примирието ще бъде продължено, е лишено от основания, защото сирийската армия обяви за приключване на 7-дневния режим на прекратяване на огъня, въведен по инициатива на Русия и САЩ, пише изданието.

 

 

Режимът на Асад обвини въстаническите групировки в това, че не изпълняват нито една от клаузите в споразумението, съобщава изданието. Според Дамаск, режимът на тишина е трябвало да предостави реална възможност да се спре кръвопролитието, но «въоръжените терористични групировки» са пренебрегнали този договор.

 

 

За последните няколко дена търканията между сирийския режим, САЩ и Русия се засилиха, в същото време в Алепо и Дамаск се поднови стрелбата, отбелязва изданието. Президентът Башар Асад обвини Вашингтон в «пряка агресия» след като силите на международната коалиция, предвождана от САЩ, по погрешка нанесоха въздушен удар по сирийските военни в Дейр ез-Зор.

 

 

«Отчитайки, че условията на режима да прекратяване на бойните действия не се изпълняват от терористите, считаме това спазване в едностранен порядък от сирийските правителствени сили за безсмислено», — заяви началникът на главното оперативно управление на Генералния щаб на ВС на Русия генерал-лейтенант Сергей Рудско.

 

 

«Нямахме седем дена тишина за оказване на хуманитарна помощ», — със съжаление констатира държавния секретар на САЩ Джон Кери, пише изданието.

 

 

Министърът на външните работи на Франция Жан-Марк Ейро от своя страна призова да се запази този «невероятно крехък договор», се казва в статията.

 

 

«Той трябва да съхрани лъча надежда, той е единственият фундамент, на който може да се опре международната общност, — уверен е френският дипломат. — От името на Франция предлагам да се създаде ефективен механизъм за контрол над режима на тишина».

 

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;

Добавить комментарий