Американската администрация е запозната с изявленията на различните страни за случващото се в Сирия във връзка с това, че изминаха седем дена от момента на влизане в сила на споразумението, сключено в Женева между министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров и Джон Кери, потвърди прессекретарят на Държавния департамент Джон Кирби.

 

Според неговата трактовка, «споразумението е ясно: трябва да се обезпечени непрекъснат и разширяващ се достъп с цел доставка на хуманитарна помощ и седем дена да се спазва режима на прекратяване на огъня преди да направим следващите стъпки…такива, като създаването на Съвместен руско-американски изпълнителен център».

 

Кирби прехвърли вината за нарушаване на примирието в Сирия само върху властта в Дамаск, независимо от това, че всички предишни дни той лично и неговият заместник Марк Тонър публично признаха отговорността на опозицията за продължаването на бойните действия.

 

«Не беше обезпечен устойчив поток на хуманитарната помощ за нуждаещите се в Сирия, доставките започнаха едва днес и само в ограничен брой райони», — добави Кирби.

 

 

 

 

Тагове: ; ;