В рамките на специалния проект на телевизия  «112 Украина» бяха подбрани 25 най-изявени украински държавни дейци. До момента 30 % от респондентите са гласували за това, че най-голям принос в развитието на държавата има кръстителят на Русия Княз Владимир.

 

Княз Владимир и Княгиня Олга
Княз Владимир и Княгиня Олга

След него следват Богдан Хмелницкий, с около 23 %, в резултат на чиито усилия се случи обединението на Украйна с Русия, киевският княз Ярослав Мудрий с около 16 %. Един от главните идеолози на национализма Степан Бандера се намира на четвърто място в списъка с около 9 %.

 

Владимир Великий е един от ярките политически дейци на Европа през X-XI в. Той кардинално реформира държавата, прави цивилизационен избор в полза на Християнството, построяна централизирана монархия, реформира армията, образованието и съда. По време на управлението си пуска в обръщение собствена валута.

 

 

В студиото на телевизия «112 Украина»» експерти и общественици обсъждиха общонационалното гласуване. Експертът Генадий Друзенко, коментирайки предварителните резултати от гласуването, отбеляза:

 

 

«Бих дал гласа си за Ярослав Мудрий, защото той е символична и духовна личност, както за Украйна, така и за Русия. Той построява православия Събор Света София, множество библиотеки и така формира един от центровете на европейската цивилизация и култура, по негово време на създават множество шодьоври, които за съжаление не са достигнали до нас. По такъв начин той задава правилната посока и е в основата на построяването на пълноценна цивилизация», — заяви експертът.

 

От 14 септември на портала на 112.ua всеки ползвател може да  избере историческа личност, който, според него, има най-голям принос в изграждането на Украйна като независима държава. Резултатите от гласуването ще бъдат обявени в невечерието на празника на защитниците на държавата — 13 октомври. Гласуването е онлайн.

 

 

Тагове: ; ; ; ;