Един от основните кандидати за поста президент на България, екс-главнокомандващият ВВС на страната генерал Румен Радев подкрепи инициативата на българската общност в Украйна за създаването в Одеска област на териториална автономия на българите.

 

 

Според кандидата за президент от Коалиция «БСП-Лява България», неговите съотечественици в момента търпят нападките на радикално настроените украински националисти. Той заяви също, че статусът на териториалната автономия в Бесарабия ще позволи на българите да гарантират своите национални интереси в сферата на икономиката, административното управление и културата.

 

 

«Подкрепям инициативата на българската общност в Украйна за създаването на териториална автономия в Бесарабия. Това е необходимо за защита интересите на нашата общност от нападките на националистите и радикалите», — подчерта Радев.

 

 

Политикът отбеляза също,че българските граждани трябва да се грижат за совите сънародници зад граница и да настояват за признаването на техните права, в това число за териториална автономия. Освен това, генерал Радев изрази тревога около конфликта в съседната страна.

 

 

«Доколкото сега светът е в трудна глобална ситуация, в никакъв случай не бива да допускаме ескалация на конфликта в Украйна. Важно значение в тази сфера има нормализацията на отношенията между Украйна и Русия», — заяви кандидатът за президент на България.

 

 

Коментирайки инициативата на президента на Украйна Петро Порошенко за промяна на Конституцията за предоставяне на териториална автономия на татарите в Крим, генерал Радев заяви, че «в никакъв случай не бива да се прави подбор на националните малцинства».

 

«Украйна е многонационална държава, затова трябва да бъдат създадени еднакви условия за всички национални групи, живеещи на нейната територия», — подчерта генерал Румен Радев.

 

 

По-рано представителите на българската общност в Украйна заявиха за правото си за териториална автономия за защита на техните интереси.

 

 

 

Инициативата им бе подкрепена  по-рано от Съюза на комунистите в България, Движение «Че Гевара» и «Безсмъртният полк — България».

 

 

Тагове: ; ;