Реакцията на някои западни средства за масова информация по повод въздушния удар на международната коалиция на САЩ по правителствената войска в Сирия, в резултат на който загинаха 92 военни и над 100 са ранените.

 

 

Старши кореспондентът на CNN Ричард Рот констатира, че «постоянния представител на Русия в ООН Чуркин вече нееднократно се е карал с представителите на САЩ, но този път скандалът бе неописуемо емоционален».

 

 

Буквално няколко часа по-рано официалният представител на МВнР на Русия Мария Захарова излезе с твърдението, че «Белият дом защитава ИДИЛ». Думите на Захарова, според военния аналитик на CNN подполковник Рик Франкън, са «просто абсурдни». Той отбелязва, че да се отправят такъв род обвинения по адрес на Вашингтон е «непродуктивно».

 

 

«Дори не знам защо Русия прави всичко това, — заяви подполковникът в ефира на американския телевизионен канал. — Ако Русия иска да ликвидира реализирането на споразумението, към което самата тя така се стремеше, то тези обвинения не са подходящия начин. Случват се подобни грешки».

 

 

 

Рик Франкън изрази надежда, че «грешката» на Вашингтон може де се превърне в «стимул за по-тясно сътрудничество между Русия и САЩ във военната сфера».

 

 

Според военния аналитик на телевизията, този удар, макар да е бил по лъжлива цел, все пак за пореден път доказва ефективността в работата на американската авиация в Сирия. За разлика от Москва, която «използва неуправляеми авиобомби и нанася удари по целите неефективно», Вашингтон използва оръжие с точно целеполагане, което позволява да се избегнат «огромното количество ненужни жертви сред гражданското население».

 

 

«Ние нанасяме ударите ефективно. Този път сгрешихме с определянето на целта, но ние все пак попаднахме в целта — решително заяви Франкън и отбеляза, че в бъдеще на САЩ са «нужни по-надеждни гаранции от страна на Русия, че ще успеем да избегнем жертви сред гражданското население».

 

 

За разлика CNN, за който телевизионен канал пропускът на Вашингтон дава надежда аз задълбочаване на руско-американското военно сътрудничество в Сирия,  Huffington Post вижда в случилото се заплаха от ръста на популярност на Доналд Тръмп в САЩ. Както счита изданието, «Москва и без това положи немалко усилия, за да разпространи възгледите си по света, особено сред американците, недоволни от начина, по който правителството се бори със заплахата от страна на ИД в Сирия».

 

 

И на погрешния въздушен удар на САЩ в Сирия Москва реагира «действително в духа на Тръмп», който отдавна се опитва да убеди американците, че властта в страната си сътрудничи с терористите, отбелязва изданието.

 

 

Доналд Тръмп непременно ще се изкаже по повод сирийския инцидент, което ще му даде шанс «да разпространи неговия и на Путин светоглед», — уверено твърди американският източник.

 

 

 

 

.

Тагове: ; ; ; ; ;