САЩ не могат да поставят Путин в международна изолация, твърди политологът Стивън Коен, защото за разлика от Вашингтон, за Русия светът не се изчерпва с Европа и Америка.

 

 

Затова всички държави от Латинска Америка се стремят към сключване на договори с Русия, и затова Русия участва в БРИКС. Както отбелязва Коен в интевю за CNN, въпреки американското разбиране, Путин много е загрижен за репутацията на Русия в света.

 

 

Ще цитирам:

 

„Вероятно ще минат месеци или дори години, но безразсъдството на Путин все някого ще се обърне срещу него. Това най-накрая ще се случи. Катастрофата на М17 трябваше да се превърне в началото на неговото падение“.

 

 

Така пише Businessweek. А вашата статия в  The Nation се нарича „Американските ястреби“ премълчават зверствата в Киев“.

 

 

Въпросът ми е такъв: целият свят ли е срещу Русия и Путин или не смятате, че това някога ще се случи?

 

 

Стивън Коен, професор в Ню-Йорския университет: Има два проблема. Ще повтаря това, което казах по-рано. В Украйна има война между правителството, което ние подкрепяме и градовете на изток, за която война в САЩ не се говори. Това е втората половина на уравнението.

 

 

– Какво имате предвид? Бихте ли повторили?
Стивън Коен: Правителството в Киев, което САЩ подкрепят, дойде на власт незаконно, след сваляне на действащия президент, както си спомняте. САЩ подкрепят този процес. Сега това правителство бомбардира градовете в Източна Украйна, в които живее главно рускоговорящо население. Те се надяват да ги защити Путин. Именно на този фон се случи катастрофата със сваления самолет от близкото минало, за който споменавате.

 

 

Но дайте да засегнем още една тема. Стоим си ние тук и си разговаряме за международната изолация на Путин. Т.е. за политиката на Обама по отношение на Путин. Попитали нашия президент:

 

„Какво ще правите с Путин?“ Той отговорил: „Ще го поставим в международна изолация“.

 

 

Както виждате, работата е отлично извършена – Путин и по-точно Русия не е в никаква изолация, рейтингът на Путин и на политиката на Русия като цяло набъбва с всеки изминал ден.

 

 

Ако си спомняте от близкото минало посещението на Путин в Латинска Америка, не може да не забележите, че всички държави от Латинска Америка се бяха построили една след друга, за да подпишат договори с Русия. Това беше преди катастрофата със самолета…

 

 

Когато ние в САЩ говорим за международната общност, имаме предвид САЩ и съюзниците на НАТО, но не включваме в понятието международна общност Китай, Индия, много държави от Близкия Изток, Латинска Америка.

 

 

Ако ще си говорим за международен фактор, то Путин изключително се вълнува от световното обществено мнение. Той е европеец, свободно говори немски, има прекрасни отношения с много лидери по света. Съвсем не му е все едно това, което се случва.

 

 

Просто той не гледа на света така, както ние в САЩ. За него светът не е само САЩ и Западна Европа.

Тагове: ; ; ; ;