Стратегията на американската армия предполага, че сблъсъкът с «практически равния» съперник може да се случи в близките пет години. Под тази формулировка се разбира Русия, която стремително модернизира своите въоръжени сили, пише изпълнителният директор на Института Лексингтън Лорен Томпсън за списание Forbes.

Демонстрация танка Т-14 Армата. Архивное фото

Експертът твърди, че хипотетичната война с Русия ще избухне след максимално бързото придвижване на сухопътните войски. Поражението в такъв вид конфликт ще промени геополитическия баланс в Европа кардинално и ще намали влиянието на САЩ до минимума от началото на Втората световна война. Поражението — това е най-вероятният изход, счита Томпсън.

 

 

Лошата прогноза за Америка е свързана с няколко фактора: стратегическите пропуски на предишните президенти — Джордж Буш-младши и Барак Обама — и недостатъчното финансиране на въоръжените сили. Според аналитика, грешката на Буш-младши е свързана с извеждането от Европа на две американски бригади с тежко оборудване, а пропускът на Обама е в залагането на Азиатско-Тихоокеанския регион, в резултат на което започнало съкращаването на военното присъствие на САЩ в Европа.

 

 

Лорен Томпсън твърди, че армията на САЩ няма да получи достатъчно финансиране, особено ако сравним състоянието й с  програмата за модернизация на руската армия. Американските ВС ежегодно получават от федералния бюджет 22 млрд долара за ново оръжие, докато Русия е пуснала в ход 10-годишна програма за превъоръжаване с бюджет 700 млрд долара, при това голяма част от средствата, според Томпсън, ще бъдат вложени в развитието на сухопътните войски и авиацията.

 

 

 Американские военнослужащие в транспортном самолете. Архивное фото

 

Гореописаните фактори навеждат аналитика на мисълта, че американската армия ще изгуби «eвропейската война». Лорен Томпсън формулира пет аргумента в полза на своята теза.

 

 

Русия притежава географско преимущество, отбелязва експертът. Боевете ще се извършват на територията на Източна Европа, която е далече от основните точки на местонахождение на американския контингент в Европа. Освен това, тази част от Стария Свят допира до морета, в които може да се влезе само през тесни проливи, върху които Русия ще може лесно да сложи контрола си.

 

 

Освен това, армията на САЩ съвсем не е готова към подобен конфликт, добавя Томпсън. В Европа САЩ имат само две стационарни бригади, лека десантна част и кавалерийски полк, въоръжен със Stryker. Без да полага усилия Русия ще прегази тази войска, отбелязва авторът.

 

 

Неотдавна Белият дом взе решение да разположи трета ротационна бригада в Европа, заедно с това бе решено да се изпратят по хиляда войника в Полша и във всяка от страните от Прибалтика, но това няма да избави Америка от проблемите й. След 15-годишна борба с «Талибаните» армията на САЩ както и преди си остава уязвима. Това се отнася до средствата за противовъздушна отбрана, радиоелектронната борба, високоточното оръжие и недостатъчно защитената техника. Армията на САЩ не може да се справи с руските въоръжени сили, заключава Томпсън.

Солдаты армии США. Архивное фото

 

Географията на региона също предполага, че голяма част от морските сили и средства на САЩ ще бъдат отрязани от театъра на военните действия, добавя експертът. Русия притежава военни бази в Калининградска област в Балтика и в Севастопол на Черно море, което прави опасно влизането на американския флот в прилежащите акватории. ВВС на САЩ на свой ред могат да бъдат изключени от зоните на конфликта с помощта на руското ПВО.

 

Още едно обстоятелство, затягащо положението на американската армия в хипотетичния конфликт с Русия може да бъде нерешителността на съюзниците на НАТО, се отбелязва в материала.
Войската на НАТО притежава числено превъзходство над руската армия, но съвсем не е ясно, ще се включат ли болшинството членове на блока в конфликта на територията на страните от Балтика или Украйна, която при това не е член на алианса.
Болшинството допитвания до общественото мнение показват нежеланието на европейците от Западна Европа да защитават своите съседи от Източна Европа.

Позициите на НАТО също ще отслабнат, ако Вашингтон избере отбранителната тактика и се откаже от нападението над военните бази и частите на територията на Русия.

 

 

Да се тръгне в настъпление ще бъде трудно — максималният ефект от такъв вид конфликт може да бъде използването от Москва на ядрено оръжие, но нито една от европейските столици не е готова да предизвика върху себе си ядрен удар, заключава експертът.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ; ;