В последната половин година възникна дискусия: може ли Тръмп да победи Клитън и доколко това е добре за света и Русия.

 

 

Тръмп може да победи, но какво от това, че ще победи?!

 

 

Дори да победи, на света няма да му стане от това по-добре. Вероятно ще стане дори по-лошо.

 

 

Тръмп точно затова може и да победи, защото има намерение да защитава интересите на САЩ. Интересите на Америка в този им вид, в който те са формулирани от управляващия елит, който е абсолютно антагонистичен на руския.

 

 

Може ли Москва мирно да съжителства с Вашингтон?

 

 

За Вашингтон мирното съвместно съжителство е нонсенс. Америка живее на принципа: «ако ти не убиеш, ще убият тебe».

 

 

Какво ще стане след изборите в САЩ

 

 

 

Следвайки горния принцип, американският елит е единен.

 

 

Разколът, изразил се в борбата между Клинтън и Тръмп — е първата принципна схватка за президентския пост от времето на Кенеди — битката върви не по линията любов или омраза към Русия, а по линията  — по какъв начин Русия да се унищожи по-ефективно.

 

 

Клинтън представлява интересите на политическата група, която счита, че доколкото САЩ имат по-голяма ресурсна база, то трябва да се приложи сила спрямо Русия.

 

 

Тръмп е представител на засилващата се група на изолационистите, които гръмко тръбят, че практиката на натиска вече се е изпрактикувала, при това до такава степен, че САЩ вече не са абсолютния и неоспорим лидер. Те предлагат да се действа не от позицията на силата, а ръководейки се от разума: да отстъпят, да се съсредоточат, да натрупат сили и едва тогава да тръгнат към нов щурм.

 

 

Фактически, стратегията, която Тръмп смята да използва спрямо Руси,я е същата стратегия, която Путин използва по отношение на САЩ.

 

 

Ако се обърнем към руската военна история, то това е същото — колкото умерена, избягваща сраженията, изтощителна, а после без следа «поглъщащата» противника стратегия на Кутузов се различава от «окомера, бързината и натиска» на Суворов.

Кандидат в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон. Архивное фото
Доколкото стана ясно, че ресурсите на САЩ не са безгранични и Русия има шанс да спечели ресурсната надпревара, без да влиза в какъвто и да е сблъсък, то част от американския елит, която стои зад Тръмп, предлага да се премине към ресурсоспестяваща стратегия.
Но всяко отстъпление има своя предел, след който следва катастрофа, както знаем….
Затова чертата, зад която САЩ няма да отстъпят, дори ако победи Тръмп и стоящите зад него изолационисти, и Америка ще слага по-малко барут в глобалната битка, е да се съсредоточат в близките годни в решаването на вътрешните проблеми.
Тази «тънка червена линия», която САЩ ще пазят със зъби и нокти, докато ги има на този свят и докато претендират за световна хегемония.
Коя е «тънката червена линия»?
Ето тази — «санитарният кордон» между Русия и Европа.
Тя ще разрязва като с ятаган Евразия наполовина, т.е. ще пресича като с хладно оръжие търговско-икономическата и геополитическата цялост на Евразия.
Извод: никакви цветя и рози на глобално ниво не ни очакват.
Битката ще продължи.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;