Владимир Путин ще положи всички усилия, за да задържи Украйна в сферата на руското влияние. Това твърди бившият специалист по разузнаване от Министерството на отбраната на САЩ Майкъл Барет. В ефира на телевизия Fox той добави също, че международната общност няма да позволи страната да се раздели на две.

 

 

Ето какво каза Макъл Барет в ефира на Fox:
– Честно казано, за Русия ситуацията в Украйна е по-важна, отколкото за САЩ. Може да се случи следното: Путин, който е изкусен в подобни игри, да махне с ръка на Ярошенко (бел.ред. така е казано в ефир) и да опита да намери някакво друго проруско правителство, което да може да управлява.

 

 

С други думи, когато дойде време за избори, Путин ще се постарае да окаже влияние в страната чрез избирателните бюлетини, а не с използването на военна сила в какъвто и да е вид.

 

 

Един мой добър приятел, който е наясно със ситуацията в Русия, ми каза, че единственото, което има значение в Русия – това са двата ти юмрука. Един от тях трябва през цялото време да е добре свит, защото там е нужно да се използва сила, а другият трябва да пълен с пари, защото се налага да се дават подкупи. Това е действителността понастоящем там. Ще видим как Русия и Путин ще се опитат да прилагат различни методи, за да привлекат хората на своя страна, за да получат това минимално количество гласове, което им е нужно, за да задържат Украйна в руската сфера на влияние и да я запазят като сателит на Русия. Казано в прав текст, Европейският съюз няма да е в състояние да отговори на толкова огромно количество подкуп, а и не е готов да използва сили за защита на Украйна.

 

 

…Путин в момента се държи повече като цар, а не като президент. Той, очевидно, се стреми да разшири територията и влиянието си. Интересно ми е колко далеко може да стигне той, ще могат ли САЩ и другите страни от Запада по някакъв начин да му потиводействат?

 

 

МБ: Малко съм изненадан, че в Украйна се случи същото, което се случи със Сирия и Асад. Там Путин просто заяви, че му е все едно за чуждото мнение. Но в този случай разликата е в това, че Путин може да управлява Асад, докато в Украйна той просто може да се оттърве от президента.

 

 

Очевидно е, че той не не изпитва към него никакви симпатии. Но Путин няма намерение да изоставя Украйна. Той е готов да преглътне този президент, но няма да пусне Украйна. Откровено казано, както вече казах, Европа няма да може да му се противопостави. Те не са в подходящо за целта икономическо състояние, за да се държат подобаващо. Путин след твърде успешната, от негова гледна точка, Олимпиада, все още си остава могъщ лидер в региона, а в края на краищата ще победят финансовите интереси.

 

 

Мисля, че ще имаме две различни територии. Едната  е източната част на Украйна, с руския език като основен, където болшинството жители подкрепят Русия. И западна Украйна, която живее по-близо до Европа. Интересно, доколко ще са оправдани опасенията, че страната ще се раздели на две?

 

 

МБ:  Мисля, че това е възможно. Всичко зависи от политическите решения, доколко изгодна сделка ще сключи Путин, ще може ли да подкупи прозападните политици, за да се върнат те в неутралната си позиция и леко да се обърнат към Руия. Защото в края на краищата, както и казахте, населението на Украйна е разделено, затова може да се предположи, че страната ще се разели на две. Но съществуват мощни международни сили, които се опитват да не допуснат това.

 

 

В продължение на много векове ние, международната общност, винаги се опитваме да не допускаме разкол в страните. Вие можете да видите такива места като Афганистан, Пакистан, Ирак. Страни, които биха могли да бъдат разделени по много по-рационални линии, отколкото настоящите им граници, но международната общност няма да допусне разпада на държавите.

 

С нас беше Майкъл Барет от Вашингтон. Благодаря, Майк.

 

Майк Барет:  Радвам се, че се срещнах с Вас, Шеп».

Тагове: ; ;