Вашингтон жадува да отмъсти на Русия за провала си в Сирия, за проблемите в Украйна. Според автора от Washington’s Blog:, САЩ са замислили план за свалянето на Путин и връщането на Русия в хаоса на 90-те.

 

 

През 1957 г. САЩ и Великобритания искаха да сменят властта в Сирия, защото страната си сътрудничеше със Съветския Съюз. 20 години по-късно влиятелни американски политици решиха да сменят режимите в целия Близък Изток в така наречените „стари съветски режими“. Оттогава САЩ „прекараха“ Ирак, Афганистан, Либия, а сега и Украйна, припомня авторът от Washington’s Blog:

 

 

„Съветският лидер Горбачов позволи ликвидирането на Съветския Съюз, защото САЩ  и НАТО му обещаха да не поставят Русия във военен обръч. От 1991 г. това обещание нееднократно бе нарушавано и Русия бе обградена“.

 

 

Редица медии вече предполагат, че целта на САЩ в дългосрочна перспектива е смяна на режима в Русия, се казва в статията.

 

 

Аналитиците, чието мнение цитира авторът, казват, че Путин „причинява безпокойство“ на САЩ, а терминът „смяна на режима“ се превърна в модерен по отношение на лидерите, които Западът не харесва. Експертите твърдят, че „наказателното настроение“ на Вашингтон е следствие от безпрецедентното унижение, на което бяха подложени САЩ по време на скандала с Едуард Сноудън.

 

 

Сега демонизацията на руския президент Владими Путин върви с пълен ход. Според един от авторите, чието мнение цитира Washington’s Blog, време е да се попита, кога неоконсерваторите явно ще обявят плановете си за сваляне на властта в Москва – „независимо от това, че свалянето на Путин и превръщането на Русия в гигантски аналог на Украйна ще постави под заплаха съществуването на планетата“.

 

 

В мисленето на неоконсерваторите съществува нещо като склонност да гасят огън с бензин – „когато една от машинациите не сработва, те просто преминават към по-голяма и по-опаса схема“.

 

 

Вие сте раздразнен от факта, че палестинците и „Хизбулла“ в Ливан безпокоят вас и Израел? Тогава трябва просто да се сменят режимите в страните-спонсори – Ирак, Сирия и Иран. Ако смяната на режима в Ирак премине лошо, вие още повече натискате за свалянето на властта в Сирия и за банкрутирането на Иран, цитира сайтът разсъжденията на аналитиците.

 

 

И в момента, когато вие, както ви се струва, сте натикали президента Обама в ъгъла, в работата се намесва Путин и позволява на Обама да се измъкне от ситуацията без бой. Сирия предава химическото оръжие, а Иран се съгласява да ограничи ядрената си програма. Сега е време да избухне Украйна, знаейки, че това е деликатна за Русия тема. Това, че Путин се съпротивлява на плановете ви за Украйна, го превръща в мишена за смяна на режима.

 

 

Наистина, всички държави, в които режимите са били свалени, се оказаха обхванати в хаос, смята авторът на статията.

 

„Ние по-скоро ще съжаляваме, ако успеем да свалим Путин от власт“, – пише той в подкрепа на анализа си за вероятните последствия.

 

 

Разпалването на напрежение в Русия чрез съчетаване на икономически санкции и информационна война едва ли ще доведе до по-добър режим – руснаците вече видяха хищническото лице на капитализма след шоковата терапия при Борис Елцин.

 

 

„Автократичният национализъм“ на Путин бе ответна реакция на случилото се – борбата с олигарсите и защита на руските държавни интереси на международната арена гарантираха на руския лидер твърда политическа база.

 

 

Така че, ако неоконсерваторите от администрацията на Обама – или неговия приемник – постигнат целта си и Путин напусне властта, то светът ще получи нещо опасно – нестабилна Русия, но с ядрен арсенал. Едва ли привържениците на Путин ще се примирят с „повторение на елцините години“.

 

 

Но неоконсерваторите вероятно смятат, че е достатъчно само да продължават да разпалват огъня. Истината, обаче, е друга – че от това разпалване светът няма да стане по-добър, завършва Washington’s Blog.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;