САЩ трябва да се откажат от Сирия и да отстъпят контрола над ситуацията там на Русия. Това е неприятно решение, но е необходимо за защита на американските интереси, пише научният сътрудник към центъра Defense Priorities Еней Гиоза в статия за The National Interest.

Ситуация в Сирии. Архивное фото

 

От самото начало американската политика в Сирия страдаше от вътрешни противоречия. Макар САЩ да настояват Башар Асад да напусне властта, групировките, които се борят срещу него, са радикални ислямисти, които имат антиамерикански възгледи, отбелязва политологът.

Восточные кварталы Алеппо. Архивное фото

 

САЩ вече няколко години игнорират този факт и до момента продължават да въоръжават и тренират «умерената» опозиция. Нещо повече, вече нееднократно членовете на групировките, подкрепяни от САЩ, преминаваха на страната на сирийската Ал Кайда — Фронт ан Нусра или предаваха на терористите американското оръжие. Независимо от бомбардировките и ликвидирането на терористите, Америка не успя да победи ИД, нито да предотврати нейните атаки в другите страни, припомня авторът.

 

 

«Продължавайки въоръжаването  и подкрепата на опозицията, независимо от явните признаци на устойчивост на режима на Асад, по всички сметки излиза, че САЩ помогнаха да се превърнат първоначалните вълнения в страната в убийствен тупик, който унищожи държавата и доведе до появата на милиони бежанци», — пише политологът.

 

 

След началото на кампанията на руските ВКС срещу ИД миналата година шансовете за излизане от властта на Асад почти изчезнаха. Действията на Москва поставиха САЩ в сложна ситуация.

 

 

Една от възможните стъпки е да се започне военна намеса, за да се разреши кризата по условията на Вашингтон, но това е неразумно от практическа гледна точка, Вашингтон разбра това. САЩ решиха, че Сирия не представлява за тях стратегически интерес, за да влиза в подобни разходи.

 

 

Другият вариант е да се запази статус-кво и подкрепата на «опозицията». Но докато в Сирия продължава гражданската война, нацията ще бъде разкъсана, а в страната ще цари беззаконието, посочва авторът.

 

 

Вашингтон трябва да се откаже от настоящата си политика и да отстъпи на Русия, която демонстрира непоколебимо желание да помогне на Дамаск. Щатите трябва официално да обявят, че спират подкрепата на бойците и да изведат американските ВВС от Сирия, убеден е политологът.

 

 

 

Восточные кварталы Алеппо, захваченные боевиками. Архивное фото

 

Тагове: ; ;