На 16 септеври 2016  в първопрестолна Плиска- родината на българския дух, свещеното място от където започва България,

» Дворът на Кирилицата»  събра творци на словото- писатели, просветители, поети, ученици и общественици, на урок по родолюбие, за да си спомним най-важните събития, изградили една велика и славна история, на народът дал огънят на знанието.

 

 

 

 

 

 

 

1-1

 

 

 

 

 

 

 

В нашето сложно и пълно с трудности и изпитания време, е особено важно, да чувстваме единството, между близките по дух, светоусещане и мисия, да се разнася словото и истината, за да се пазят и продължават делата на онези, които са градили преди нас, за да ни има нас. Мостът от миналото към бъдещето, чрез искрената любов за изграждане, съзидаване, обединяване на силата на духа.

 

 

 

 

 

Именно за това, Плиска, която е била духовен център през вековете, днес възражда силата на този дух, и отново се превръща в притегателен център, събирайки «бойците на светлината»- хората на перото, ученици, и всички, които чувстват отговорността пред великото наследство.

 

 

 

 

Този урок по родолюбие и приказка за добрите дела, започна създателят на този единствен храм на буквите, Карен Алексанян, който създаде този паметник на духовността.

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

( отляво на дясно:  поетесата Валентина Радинска- голямата любов  на Крикор Азарян, литературния критик и почетен доктор на Литературния институт » Максим Горги»- Москва, Панко Анчев,  легендарния историк академик Георги Марков, пазителят на буквите и създадтел на » Двора на Кирилицата» Карен Алексанян)

4

( една от най- любимите български поетеси Валентина Радинска в » Двора на Кирилицата»

» Благодаря на Карен, че превъртя сърцето ми )

9

(  на преден план:  белетристът Любомир Котев, Иван Гранитски- създателят на издателство » Захари Стоянов», поет, критик)

10

( г-жа Милена Недева, кмет на Община Каспичан, която приветсва  гостите, Иван Гранитски, Любо Котев, Стоян Райчевски, Боян Ангелов- председател на съюза на българските писатели, Валентина Радинска, Панко Анчев, академик Марков)

11

( Урок по родолюбие в Картинната галерия на » Двора на Кирилицата»)

12

Най-важните гости се оказаха децата, учениците от ОУ » Христо Ботев, Каспичан, които се докоснаха с искрено любопитство и радост до силата на словото разбирайки, чисто и по детски, запомняйки завинаги този изключителен урок.

Музика, слово, стихове с много любов, и едно особено чувство на единство, там където » буквите са наши войни», оживяха в урокът по родолюбие, който запали нов огън в душите на всички дошли, да се поклонят пред делото на предците ни, за необяснимо силните връзки между две древни духовни нации: Армения и България, два народа станали жертва на Османската Империя, но отстояли с чест и достойнство титлата » народи на духа», носещи кръстта и мисията на просветители- най- древната нация приела христовата вяра, и народът дал буквите и писмеността на толкова християни.

Любомир Котев: «Не очаквах на мен да ми бъде изнесен такъв урок по родолюбие, който никога не съм имал….благодаря на нашия брат Карен Алексанян!»

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;