В съответствие с мирното споразумение командването на ВС на САР започна извеждане на частите си от района на шосето Кастело. Операцията е съгласувана с руските военни, които се разположиха на четири блокпоста до представителите на сирийския Червен кръст, които са там, за да оказват помощ на евакуиращите се граждани. В резултат на новата ситуация батальоните на сирийските специални части «Tiger Forces» и 4-та механизирана дивизия напуснаха територията си, изпълнявайки всички обещания около примирието.
В същото време терористите, подкрепяни от САЩ, които Западът нарича «умерена опозиция», категорично отказаха да напуснат опорните си пунктове около западната част на «Пътя на живота». Това на брифинг сподели ръководителят на Центъра за примирие между страните генерал-лейтенант Владимир Савченко. Те обстрелват блокпостовете, в които е разположена руската морска пехота. В резултат на провокативните действия на ислямистите е повредено оборудването за връзка. Загуби от страна на личния състав няма.
Независимо от това, сирийската страна изпълни всички поети обещания, а метежниците игнорираха по-рано поетите от тях ангажименти, съгласувани с международната група.
По такъв начин е блокирана доставката на хуманитарна помощ в разрушения от войната град Алепо.
Във връзка с възникналите обстоятелства е спряна доставката на хранителни продукти и предмети за първа необходимост, от които се нуждаят жителите на Алепо.
Понастоящем командването на «умерените» групировки игнорират призивите на международните организации…

Тагове: ; ; ; ;