САЩ за първи път предадоха на Русия данните за дислокацията в Сирия на отрядите на контролираната от Щатите опозиция: предварителният анализ показва, че не е направено разграничаване между умерената опозиция и терористите.

Глава МИД РФ Сергей Лавров и госсекретарь США Джон Керри на переговорах по урегулированию сирийского кризиса в Женеве, Швейцария. 9 сентября 2016

 

Това съобщи пред журналисти специалният представител на руското Министерство на отбраната в целевите групи за прекратяване на огъня и хуманитарните въпроси в Женева полковник Александър Зорин по време на видеоконферентната връзка с Националния център на отбраната на Русия.

 

 

Според него, руската страна е получила документите по време на срещата с представителите на Пентагона и специалните служби на САЩ в Женева.

 

 

«Предадените ни днес материали, касаещи районите на действие на контролираните от САЩ въоръжени части, се проучват. Но предварителният анализ показва, че те не позволяват да се направи разграничение между умерената опозиция и «Джебхат ан -Нусра», — каза Зорин.

 

Восточные кварталы Алеппо. Архивное фото

Той подчерта, че при контактите си с американската страна Русия е обърнала особено внимание на «искането си за незабавно предоставяне на информация, необходима за разграничаване на териториите, намиращи се под контрола на терористите и опозицията».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;