Западът трябва да подобри отношенията си с Руската Федерация, ако има желание да се справи с конфликта в Сирия. Това заяви екс-президентът на Франция Никола Саркози в четвъртък, съобщи ТАСС.

 

 

Екс-президентът на Франция взе участие в предаване в рамките на 2 часа по тв канала France 2. Там той отговаряше на въпросите на водещи френски политически и икономически журналисти.

 

 

„Ако бях президент, в никакъв случай нямаше да подкрепя политически санкции срещу Русия. Защото ние се нуждаем от помощта на Русия, за да намерим решение на ребуса в Сирия. Нашата задача е да сформираме обща коалиция за действия в Сирия, а за целта ни е нужна Русия“, заяви в предаването Саркози.

 

 

Той допълни, че счита за „груба грешка връщането към атмосферата на студената война в отношенията с Русия“.

 

 

„Като президент на Франция ми се наложи да участвам в разрешаването на много сложния проблем с въоръжения конфликт в Грузия. И аз го реших без каквито и да било санкции срещу Русия и без да принуждавам френските фермери, както тава е налице сега, да понасят огромни загуби в размер 1 млрд. евро заради почти ликвидирания износ“, допълни Саркози.

 

 

 „Считам, че световната дипломация допусна груба грешка, отказвайки да преговаря с президента на Русия Владимир Путин (след началото на украинския конфликт и присъединяването на Крим към Русия, бел. ред. от  ТАСС)“.

 

 

„Съдбите на Русия и Европа са толкова тясно свързани, че трябва да работят ръка за ръка“, подчерта бившият френски президент.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;