Турция е дала официално на «Газпром» първите разрешителни за строителството на газопровода «Турски поток», част от който ще минава през Черно море, съобщи кор. на БНР в Истанбул.

 

Получените разрешителни, които съдържат пакет от подготвителни процедури, позволяват да започнем строителството по проекта, е заявил източник от «Газпром», цитиран от турски медии.

В прессъобщение на руската компания се посочва, че ръководителят на «Газпром» Алексей Милер е отбелязал оперативността и сътрудничеството при работата с турските партьори по първия етап от изпълнението на проекта.

 

След като Русия се отказа от проекта «Южен поток» заради изискванията на ЕС газопроводът да отговаря на т.нар. трети енергиен пакет, Москва предложи на Анкара да строят съвместно «Турски поток».

 

Впоследствие преговорите по проекта бяха спрени заради кризата в отношенията с Турция във връзка със сваления руски бомбардировач и се възобновиха след 9-месечно прекъсване.

 

 

Проектът «Турски поток» предвижда изграждането на газопровод през Черно море до европейските части на Турция и след това към границата с Гърция. Дължината на морската част ще е около 910 километра, а на сухопътната на турска територия — 180 километра. Мощността на всяка от четирите тръби на газопровода се предвижда да бъде 15,75 милиарда кубични метра. Общата стойност на проекта се изчислява на 11,4 милиарда евро.

Тагове: ; ; ; ;