Руската журналистка Оксана Сазонова и украинският й колега Сергей Белоус са задържани в Косово, предаде ТАСС днес.

 

Оксана Сазонова е главен редактор на сайта News Front, а Белоус е сътрудник на „Руски експрес“.

 

Двамата са снимали в няколко косовски града.

 

 

„В четвъртък в гр. Велика Хоча към нас се приближиха полицаи и ни поискаха паспортите и визите. Журналистите нямаха косовски визи, затова ни отведоха в полицейския участък и три часа ни държаха там, после ни преместиха в Прищина,“, разказа шофьорът на журналистите Звонко  Михайлович.

 

В Прищина журналистите са отведени в полицейско управление, те съобщили на шофьора, че по всяка вероятност ще бъдат депортирани в Сърбия.

 

 

Пред „Интерфакс“ ръководителят на News Front Константин Кнърик обясни, че Сазонова и Белоус са задържани от полицията на Косово, докато снимали православни църкви. Журналистите са планирали да снимат документален филм за Косово и за съжителството между сърби и албанци, до.пълни Кнърик

 

 

„Оксана и Белоус са обвинени в нарушение на пребиваването в Косово, иззето им е снимачното оборудване, двамата не могат се свържат с близките си, не могат да разговарят и с дипломатическото представителство на Русия в Сърбия“, отбеляза ръководителят на News Front.

 

Полицията в Прищина съобщи, че журналистите са в изолатора за чужденци в Прищина, не ги заплашва нищо. Подозира се, че са нарушили режима на пребиваване в Косово, съобщи РИА Новости.

 

По-рано военният кореспондент в ДНР и ЛНР на Nеws Front Михаил Фадеев бе ранен от украински снаряд.

Тагове: ; ; ; ;