Американските въоръжени сили не са готови да се противопоставят на равна по силата им заплаха — такава, като Русия или Китай, съобщава The National Interest, позовавайки се на изявленията по време на слушанията в Сената по въоръжените сили на САЩ.

 

Российский многоцелевой истребитель пятого поколения Т-50. Архивное фото

Изявления за ниската бойна готовност на въоръжените сили на САЩ са направили ръководителите на щабовете на няколко вида войски.

 

 

Началникът на сухопътните войски Марк Милли заяви, че неговата позиция «не се е променила» — той и до днес счита, че подведомствените му структури имат недостатъчно ресурси и опит, за да реализират стратегията за сигурност, без да се подлагат при това на висок риск.

 

 

Милли говори по въпроса още през пролетта по време на слушанията на аналогичния комитет в палатата на представителите. Тогава той заяви, че бойната готовност на армията на САЩ е занижена заради съкращаването на бюджетните разходи, както и в  резултат на войните в Ирак и Афганистан, а и от необходимостта страната да се бори са тероризма.

 

 

Началник щабът на ВМС на САЩ адмирал Джон Ричардсън по време на слушанията в сената заяви, че флотът има същите проблеми, каквито имат и сухопътните войски.

 

 

«Ако ние влезем в един от тези конфликти, ще спечелим, но това ще ни коства повече време, отколкото би ни се искало, а и ще ни струва значително повече — под формата на долари и военни загуби», — заяви той.

 

 

 

 Началник щабът на морската пехота генерал Дейвид Л. Голдфейн оцени бойната готовност на въоръжените сили по-положително, на като цяло се съгласи със своите колеги.
Той поясни, че американските военни ще се сблъскат със сериозен риск, ако става въпрос за крупна регионална война, вече участвайки в друг конфликт и едновременно изпълнявайки задачи по гарантиране на ядрената сигурност на страната и защитавайки нейната територия.
«Не бива да вървим по този път», — поясни той.

 

Тагове: ; ; ;