Изтичането на данните за приема от страна на западните спортисти на забранени препарати сее съмнения относно дейността на Световната антидопингова агенция, счита журналистът от  Bloomberg Леонид Бершидский.

 

 

Западните СМИ активно обсъждат «руската следа» в хакерските атаки над сайта на WADA, но отделят значително по-малко внимание върху въпросите за етичността в приема на забранени вещества от олимпийските шампиони, отбелязва журналистът. Действително, много е лесно да допуснеш, че хакерите «по заповед на руските спецслужби» са разбили базата данни на агенцията, особено на фона на отстраняването на руските спортисти от Олимпиадата, при наличието на това желанието на Русия да се дискредитира WADA, използвайки секретните данни, за да уличат «западните противници», би било обяснимо, счита авторът.

 

 

Веднага след взлома на базата данни на WADA най-големите СМИ съобщиха само за изтичането и за вероятната причина за това, но не и за същността на разкритите данни, които касаят известни спортисти. Между другото, тези данни поставят сериозни етични въпроси. Не само WADA, но и други международни спортни организации почти не коментират появилите се данни, отбелязва журналистът от Bloomberg.

 

«Но информацията е публикувана. Тя ще бъде обсъждана, ще посее съмнения. Документите наистина повдигат въпроси за това, че WADA разрешава приема на забранени вещества по медицински показания», — пише Бершидский.

Американская гимнастка Симона Байлз. Архивное фото

 

Лекарствата, които са приемали тенисистките Серена и Винус Уилямс и баскетболистката Елена Далле Донн, имат не само терапевтичен ефект, но и подобряват спортните показатели. Кортикостероидите се приемат за лечение на алергии, кожни заболявания и нарушения в дихателната система, но в същото време се използват за ускорено възстановяване на спортистите след натоварване. Ленс Армстронг провали първия си допинг-тест заради приема на кортикостероиди.  Що се отнася до амфетамините и тяхното използване за лечение на синдрома на дефицит на вниманието и хиперактивността, то такива вещества, като адерол и фокалин, повишават активността и маскират болката и умората, припомня журналистът.

 

 

За да се избегнат подозренията WADA трябва открито да обсъжда процедурите, които разрешават приема на забранени вещества по медицински показатели. Но агенцията, очевидно, ще се съпротивлява на дискусиите, а това ще помогне на Русия, допуска журналистът.

 

 

 

Между другото, както пише New York Times, много американски спортисти се опитват да използват вратички, които им дават правото да използват забранени препарати с позволението на лекарите. След забраната на Главната баскетболна лига през 2007 година много играчи се опитаха да се възползват от терапевтичната нужда от техния прием. Преди официалната им забрана те бяха приемани от 28 спортисти по медицински показания. Но след това страдащите от Синдрома удивително бързо нараснаха до 103.

Сестры Серена и Винус Уильямс расстроены проигрышем на Олимпиаде в Рио

Във вторник група хакери от Fancy Bear  публикува документи от базата данни на WADA. От тях стана ясно, че американските олимпийски шампионки — тенисистките Серена и Винус Уилямс, гимнастичката Симона Байлз и баскетболистката Елена Делле Донн — са приемали забранени препарати със знанието на WADA. От документите се вижда още, че Байлз и Делле Донна са направили положителен допинг-тест, но са били допуснати до Олимпиадата в Рио.

 

 

WADA заяви, че тяхната база данни е хакната от руски хакери, обърна се към руските власти. Министърът на спорта Виталий Мутко заяви, че Русия няма никакво отношение към хакерските атаки.

Петя Паликрушева

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;