Прогнозата на президента на САЩ Барак Обама, който преди година пророкува, че Русия ще претърпи неуспех в Сирия, не се оправда, пише USA Today.

Обстрел боевиками одного из районов города Алеппо. Архивное фото

През октомври 2015 година американският лидер заяви, че военната операция в Сирия ще набута Русия в тресавище, тогава Обама се отказа от сътрудничество с Москва.

 

 

Но през миналата година руските ВКС заедно с шиитското народно опълчение помогнаха на президента на Сирия Башар Асад да укрепи позициите си и да отвоюва завзетите от терористите територии. Проправителствените сили печелеха сражение след сражение, те успяха да върнат под свой контрол древната Палмира, която дълго време бе под властта на терористите от Ислямска държава, а също Хомс и Дераа.

 

Восточные кварталы Алеппо. Архивное фото

Изданието пише още, че в годината, в която Русия участва в регулирането на конфликта, тя е променила ситуацията в Сирия по коренен начин.

 

 

«Примирието в Сирия, което може да доведе до по-тясно сътрудничество между Русия и САЩ, показва, доколко Путин е преобразил 5-годишния конфликт», — резюмира авторът на материала.

 

 

В понеделник, 12 септември, влезе в сила пакетът споразумения между Русия и САЩ по регулирането на сирийската криза. Освен прекратяването на огъня, споразумението предвижда координиране на ударите по джихадистите.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;