Президентите на 10 държави от Европейския съюз, които са на посещение в България, обсъдиха в София европейския път на Балканите в рамките на 12-а среща на държавните глави на страните от групата «Арайолуш», съобщи БНР.

 

Всяка година форматът събира президенти от европейските страни, които не представят държавите си в Европейския съвет. България като домакин на форума тази година откри срещата вчера в Пловдив.

 

Президентите вече обсъдиха предизвикателствата пред ЕС и начините за повишаване на доверието в общността при нарастващи рискове и нестабилност.

 

 

По-рано Росен Плевнелиев коментира:

 

«Балканите дълго бяха наричани барутния погреб на Европа заради стратегическото си местоположение и геополитически сблъсък на велики сили, довел до разрушителни войни и конфликти. Днес в региона доминират сътрудничеството и приятелството, но Балканите имат нужда от силна подкрепа, за да продължат напред по пътя на европейското и демократичното развитие».

 

Миграционната криза води до ново разделение, но ЕС трябва да търси общо решение:

 

«От изключително значение за преодоляването на кризите е да бъдем единни. Единството на държавите в ЕС е ключът към постигането на мир и стабилност в Европа».

Тагове: ; ; ; ; ;