ЕС отново удължи част от пакета санкции срещу Русия, заради незаконното анексиране на Крим и сепаратизма в Източна Украйна.

 

 

Санкциите са удължени с още половин година.

 

 

До 15 март 2017 се удължава забраната за пътуване и замразяването на финансови авоари за 146 физически и юридически лица, които ЕС смята за отговорни за подронването на териториалната цялост и суверенитета на украинската страна.

Списъкът с руски политически и държавни дейци, както и членове на силите за сигурност на Русия и на новосъздадения държавен апарат в Крим е осъвременен, допълват от пресслужбата на Съвета, предаде кор. на БНР от Брюксел.  Забрана за влизане на европейска територия има за сепаратистите от Донецка и Луганска област в източна Украйна.
В списъка със забрана влиза президентът на Чечения Рамзан Кадиров, хора от близкото обкръжение на президента на Русия Владимир Путин, като Сергей Чемезов, ръководител на държавни компании от военнопромишления комплекс, Юрий Ковалчук — един от най-големите акционери в «Банк Россия», ген. Валерий Герасимов — началник на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската Федерация и други.
Наказателните мерки се взеха с пълно единодушие от правителствените представители на ЕС в Брюксел.
Освен днешния черен списък, в сила до януари 2017 са още икономически мерки срещу отделни сектори на руската икономика.
ЕС наложи и значителни ограничения на икономическите отношения с Крим и Севастопол. Те също ще продължат поне до лятото на следващата година.

Тагове: ; ; ; ; ; ;