Посланикът на Република Франция си отива. Le gouverneur général s’en va! Vive le nouveau!
 
За мен като прост гражданин на РБългария, един от най простите, както и като виден франкофон, този човек, наличен Превъзходителство, с нищо, освен с парите си, не превъзхожда останалите генерал-губернатори, кандидати за такива, че даже и мен.
 Нека да го кажа по-просто като за прости хора, защото и Той и аз сме прости.
Превъзходителство през всичките тези си години като посланик се държеше като ментор на народа, като президент в сянка, като генерал губернатор. Даваше мнение по наболелите въпроси на вътрешната ни политика, като много внимаваше да не каже Неговото/техните имена.
С какво ще запомня този човек:
— с вмешателството му във вътрешните работи на РБългария. Каква е разликата между него и турския посланик? И двамата се държаха неприемливо.
— с многото голф геймове, партита, разпивки, балове по клубове с «елита» на Татковината. Същият този елит е виновен за състоянието на държавата ни. Същият този елит би трябвало да бъде критикуван от Превъзходителство. Но не!
— с недобрия му български език, който той се опитваше да говори.

Само онези франкофони, които не са имали възможност на контактуват с френски граждани във Франция не знаят отношението на французите към българите, говорещи добър, да не кажем отличен френски и на моменти по-добър от техния! Французите са много любезни и мили с лошо говорещите техния език, и студено любезни с първите.

— с това, че френският език стана екзотичен в Татковината ни. Даже и в столицата ни училищата с преподаване на френски език са изчезващи, линеещи и умиращи.
— с това, че ни даваше акъл на кого да оставяме страната си, а забравя какво става в la Douce France. Тези, които го изпратили у нас, съсипаха собствената си страна.
Те на кого я оставят? На арабите! На интегристите!
В град Saint-Denis, сателитен град на Париж, с катедрала приютила френските крале и кралици в гробници, трудно можеш и бира да си купиш. По улиците се носи джалаба и жените са с кърпи. В кв. Дефанс, Париж, полиция не смее да влезе. А Лионската гара…
Та, Превъзходителството да дава акъл в държавата си, а тук трябваше да работи за възраждането на френски език.
Няма да кажа на този човек «На добър час!».

Но този човек ще му кажа: Allez-vous faire foutre, connard!

Тагове: ; ;