В интервю за La Dernière Heure бившият френски премиер и кандидат за президент Фр. Фийон представи предизборната си програма. В частност, за засилване сигурността на Европа политикът предложи да се координират всички европейски специални служби и да се създадат общи средства за защита.

 

 

Що се касае до създаването на «европейско ФБР», то той обяви, че е категорично против:

 

 

«Въобще не ни трябват нови структури, имащи съмнителна легитимност и ръководство. Европа трябва да се концентрира около Шенгенската зона и нейните граници».

 

 

Фийон изрази съмнения относно НАТО. Според него, алиансът не е в състояние да гарантира сигурността на Европа пред лицето на заплахата от страна на Ислямска държава. А Русия, точно обратното, тя е неотменим партньор за ЕС, констатира бившият френски премиер.

 

 

«Владимир Путин не ми е близък и съвсем не ми е симпатичен. Но аз бях премиер в същото време, в което беше и той, срещнах се с него 18 пъти. Русия е неотменим партньор за Европа» — твърди Фийон.

 

 

Трябва да се помни, че Русия — «е нестабилна страна, която може да е и опасна, ако почувства заплаха или ако към нея се отнасят по неподобаващ начин», — предупреждава политикът.

 

 

«Винаги съм считал, че европейците извършват стратегическа грешка, считайки Русия едновременно и за противник, и за слаборазвита страна. Ние унижаваме руснаците, ние ги тласкаме в ръцете на най-големите екстремисти и националисти — всичко това ще се стовари върху сигурността на Европа», — подчертава Фр. Фийон.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;