Всички служебни вещи, които се използват и за лична употреба, ще бъдат облагани с 10 процента данък. Това реши окончателно Народното събрание с въвеждането на така наречения «данък уикенд», съобщи БНР.

 

Без дебати депутатите приеха и с 10% «данък уикенд» да се облагат служебните коли и мобилните телефони. Данъчната основа, върху която ще се изчислява ставката, е различна в зависимост от използваните вещи.

 

Фирмените активи ще бъдат в три групи — имоти, превозни средства и други. За автомобилите работодателят сам ще решава, в зависимост от изминатите километри, доколко ще се ползват за лични нужди. Дава се възможност и да се избере фиксирано разпределение за ползването 50% за служебни цели и 50% за лични.

 

За имотите ползването за лични нужди ще се определя съобразно площта и времето за използване. В категорията «други», където попадат мобилните телефони и лаптопите, се приема, че се използват за лични и служебни цели. При тях работодателят има право да отчита автоматично 20% като лично ползване.

 

При недвижимите имоти данъчната основа ще зависи от частта, предоставена за лични нужди, или от времето, прекарано в имота.

 

Новият данък ще влезе в сила със задна дата от 1-ви януари на тази година.

Тагове: ; ; ;