И шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров попита посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, къде са парите за Лувъра.

 

 

Вчера пред Атлантическия клуб преди заминаването си от страната Кабан се похвали, че е сред основните «виновници» за изложбата в Лувъра.

 

„В интерес на истината посланик Дьо Кабан допринесе за разчистването на пътя на изложбата на тракийските съкровища в Лувъра. Преди две години в един момент се разбра, че парите не достигат.

 

Посланикът направи асоциация „Приятели на Лувъра в България“, която да организира събирането на частни дарения от български бизнесмени. Мисля, че вноската им бе по 5000 евро на човек, а събраната сума – някъде към 500 хиляди евро.

 

Парите трябваше да се използват по 2 ресора – реставрация на експонати и реклама на изложбата. Националният музей имаше договор, според който част от даренията – между 60 и 100 000 евро, да му бъдат предоставени за реставрация. Не видяхме нито едно евро, нито дори един цент. Къде са отишли тези пари, не знам. На мен обаче силно ми мирише на гнила ябълка, г-н Кабан!“, каза пред в. «Труд» Димитров.

Тагове: ; ; ; ; ;