Комитетът по международните въпроси към британския парламент в последния си доклад подложи на жестока критика предприетата от Лондон през 2011 година военна интервенция в Либия, завършила със свалянето на лидера на страната Муамар Кадафи, съобщава ВВС.

 

 

Според членовете на комитета, бившият премиер на Великобритания «не е имал последователна стратегия» в либийската кампания, в резултат на което тя е довела до укрепването на Ислямска държава в Северна Африка.

 

 

По данни на ВВС, британските депутати са стигнали до извода, че Лондон е трябвало да вземе под внимание вероятното засилване на ислямистките групировки в резултат на въстанието в Либия. Освен това, членовете на комитета по международните въпроси не са успели да открият доказателства за това, че официален Лондон е анализирал по подобаващ начин природата на либийския конфликт.

 

 

Според авторите на доклада, фрагменти от който цитира ВВС, стратегията на Обединеното Кралство в Либия е основана на «погрешни предположения и непълно разбиране на наличните данни», а отговорността за това в пълна степен лежи върху Дейвид Камерън, оглавяващ в онзи момент Националния съвет за сигурност — специален орган, създаден от Лондон през 2010 година за координиране на стъпките между различните ведомства  срещу заплахата за националната сигурност на страната.

 

 

Депутатите подчертават, че поетият от Лондон «опортюнистичен» курс за смяна на режима в Либия с цел защита на мирните жители не е бил подкрепен от стратегия за подкрепа и изграждане на «Либия след Кадафи», се казва в статията.

 

 

Според членовете на парламента, Великобритания е следвало по-активно да използва политическите инструменти, за да гарантира по-ефективно защитата на мирните либийци, смяната на режима и реформите в страната, без да допуска при това такива загуби за Либия и Обединеното Кралство, пише журналистът от ВВС.

 

 

Според доклада на депутатите, в резултат на лошото планиране на британското нахлуване се е стигнало до  «политически и икономически колапс на Либия, сблъсъци между различни групировки и племена, хуманитарни и миграционни кризи, тотално нарушаване правата на човека, ръст на ИДИЛ в Северна Африка…».

 

 

 

«Ние бяхме притеглени от отчаяно желаещата да се намеси Франция, нашата мисия започна със защита на жителите на Бенгази — а те, според някои данни, не са били заплашени от такава сериозна опасност, каквато ни беше представена», — коментира председателят на комитета по международните въпроси Криспин Блант.  — Нещо повече, позовавайки се на получените доказателства, ние направихме извода, че опасността, заплашваща жителите на Бенгази, е била извънредно преувеличена».

 

 

Представителите на британското правителство подчертават, че решението за намеса в конфликта в Либия е било одобрено на международно ниво от Съвета за сигурност към ООН, те припомнят още, че към интервенция е призовавала и Лигата на арабските държави, пише авторът на статията.

 

 

Самият Дейвид Камерън още през януари тази година защити политиката си по отношение на Либия, заявявайки пред депутатите от парламента, че действията на Великобритания в Либия са били необходими, защото Кадафи «е бил надвиснал над жителите на Бенгази и е заплашвал да разстреля собствените си граждани като плъхове».

 

 

ВВС напомня, че Великобритания и Франция започнаха въздушна кампания в Либия през март 2011 година, след като Муамар Кадафи заплаши да започне настъпление към Бенгази, който тогава бе завзет от въстаниците. Кампанията завърши с падането на режима на Кадафи, но впоследствие Либия потъна в конфликти между няколко групи, претендиращи за властта, страната стана свърталище на стотици въоръжени групировки, една от които е и Ислямска държава.

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;