Още 200 служители на европейската гранична агенция Фронтекс да бъдат изпратени по границите на България през октомври, това поиска официално председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде БНР.

 

 

В годишната си реч пред Европейския парламент той призова за създаването на общо военно командване на държавите-членки, както и за затягане на контрола по външните граници на съюза. Председателят подчерта, че нито една еврочленка не може сама да се справи с предизвикателствата в областта на сигурността като «Ислямска държава» или по-враждебно настроена Русия.

 

Трябва да имаме генерален щаб на Европейския съюз и би трябвало да работим за обща военна сила. Това трябва да бъде в допълнение към НАТО. Освен това повече отбрана в Европа не означава по-малко трансатлантическа отбрана и солидарност, заяви Юнкер.

 

В края на миналата седмица Германия и Франция също предложиха план за по-близко военно сътрудничество в Европейския съюз, включително създаването на генерален щаб. Досега подобни идеи бяха отхвърляни от Великобритания, но след решението на страната да напусне Съюза останалите еврочленки имат зелена светлина за сближаване в областта на отбраната, коментира Ройтерс.

 

Жан-Клод Юнкер обяви също, че България ще получи още подкрепа за охрана на външните граници на Съюза.

 

Искам да видя най-малко 200 допълнителни граничари и още 50 превозни средства, разположени по външните граници на България от октомври, каза Юнкер.

 

Европейската гранична служба Фронтекс има вече над 100 служители в България, както и над 600 представители, разположени в Гърция, по границата с Турция. От октомври новата европейска агенция за гранична и брегова охрана ще поеме функциите на Фронтекс и се очаква да затегне контрола по външните граници на Съюза. Институциите и държавите в Европейския съюз трябва да работят в тясно сътрудничество с новата гранична служба. Трябва да знаем кой пресича границите на Европейския съюз – кога, къде и защо, поясни Юнкер. Той съобщи, че до ноември ще бъде предложено ново законодателство, според което службите в ЕС ще знаят предварително кой има желанието да прекоси границите и дали има право на това.

Тагове: ; ; ; ; ; ;