След неуспешния опит за преврат в Турция продължава чистката на проамерикански настроените военни, общественици и прочие.

Вашингтон е същински демон за настоящото турско ръководство, а и за жителите на страната.

 

Список Фуллера – специалисты по государственным переворотам

 

Тайното винаги става явно

 

 

След опита за държавен преврат на 16 юли президентът Ердоган стана напълно откровен и чрез СМИ обвини американците в подкрепа на метежа.

 

 

Турският лидер подкрепи обвиненията си, посочвайки виновника за случилото се — САЩ.

 

 

За парите на ЦРУ, които са вложени в Турция за целта, написаха сериозни турски издания. Понастоящем турските специални служби разбраха нещо повече.

 

 

Вече са назовани имената на американските агенти в страната, които са стояли зад кървавия сценарий за свалянето на турския лидер.

 

 

Действията на американците показаха, че те водят в региона на Близкия Изток своя индивидуална игра, в която Турция съвсем не е съюзник на САЩ, а е само разменна монета, територия за битка.

 

 

Преди няколко дена турските вестници публикуваха списъци на сътрудници на американските специални служби, съпричастни към преврата в Турция. Според изданието Aksam,  специалистите по държавни преврати са пристигнали в страната в навечерието на събитията, в периода от 13 до 15 юли и пряко са координирали действията на метежниците.

 

 

Те са имали за задача да подкрепят информационно и да прикриват пуча с публикации в западните и местните подконтролни медии. Както пише интернет-изданието «Цариград», «на този етап точно е доказана съпричастността на ЦРУ към редица сътрудници, официално част от състава на дипломатическото представителство на САЩ».

 

 

В списъка има много известни фамилии. Тези хора са били в Турция в навечерието на 16 юли. База на техния координационен център, според турски източници, е бил остров Бююкада, недалеко от Истанбул. Те спешно са напуснали страната след като стана ясно, че превратът не е успял и е започнал арест на метежниците.

 

А его е и част от списъка на пучистите

 

Греъм Фулър — бивш сътрудник на ЦРУ, 20 г. работещ в страните от Близкия Изток. Той е куратор на подкрепата, която са получавали привържеинците на Гюлен, турския проповедник, живеещ в САЩ. С подкрепата на Фулер, избягалият преди няколко години от Туция Гюлен, успява да получи правото на постоянно жителство в САЩ.

 

 

Гюлен получава лични гаранции, включително и от самия Фулър. За това подробно разказва Уилям Ангдал в книгата си «Свещените войни на Западния свят».

 

 

Според него, Фулър не е бил редови сътрудник на разузнаването и е участвал активно в координацията на муджахидините и другите организации на политическия ислям.

 

 

Именно той е предложил да се използва движението «Мюсюлмански братя» и подобни ислямистки организации като инструмент за американската външна политика.

През 1982 г. Фулър е назначен за офицер от националното разузнаване, отговарящ в ЦРУ за Близкия Изток и Южна Азия.

 

 

Именно тогава в зоната на неговите отговорности попада Турция. През 1986 г. Фулър става вицепредседател на Националния съвет по разузнаване към ЦРУ, а през 1988 г., когато войната на муджихидините в Афганистан вече приключва, Фулър формално напуска разузнаването и влиза в аналитичния център на вашингтонския неоконсервативен RAND, тясно свързан с Пентагона и ЦРУ.

 

 

Според свидетелства, там Фулър помага в разработването на стратегия за създаването  и използването на движението на Гюлен като геополитическа сила за проникването в страните от бившия СССР в Централна Азия.

 

 

«Годините работа в RAND Фулър посвещава на изследването на ислямисткия фундаментализъм в Турция, Судан, Афганистан, Пакистан и Алжир. В трудовете си той разглежда въпросите за оцеляването на Ирак, пише за постсъветската «нова геополитика» в Централна Азия, където Гюлен насочва своите привърженици към «училищата Гюлен» — пише Уилям Енгдал в книгата си.

 

 

 

Хенри Барки — един от ръководителите в ЦРУ, турско направление, по-рано член на групата на Държавния департамент на САЩ по политическото планиране в Близкия Изток и Средния Изток. Прославен със статиите си, насочени срещу турската държавност.

 

 

Елън Лайпсън — помощничка на шефа на Съвета за национална сигурност на САЩ, бивш вице председател на Националния съвет на разузнаването към ЦРУ.

 

 

Силвиа Териаки — политически аналитик, куриращ Израел, Палестина и Армения.

 

 

Ахмед Морси – експерт към Фонда Карнеги, куратор на Египет и Иран.

 

 

Ели Геранмайер – сътрудник от департамента за външнополитически връзка с Европейския съвет, курира Иран и Саудитска Арабия.

 

 

Месуд Карокхаил – аналитик по Близкия Изток, експерт в редица международни НПО.

 

 

Марва Дауди – доцент от центъра по Арабски изследвания и Университета в Джорджтаун. Автор на книгата «Водоразделът между Сирия, Турция и Ирак», автор на многобройни публикации за «зверствата» на сирийското ръководство.

 

 

Самир Сумайдайе – бивш посланик на САЩ в Ирак, по онова време представлява опозиция на Садам Хюсеин.

 

 

 

Али Ваез – един от ръководителите на Центъра Уудро Уилсън.

 

 

 

Както става ясно, планът да се използва Гюлен от американците е бил подготвян дълго преди края на ноември 2015 година. Още през 2013 г. САЩ на базата на настойчивостта на ЦРУ предоставя политическо убежище на Гюлен, най-известният ислямистки богослов и идеолог в Турция.

 

 

В миналото той е съпартиец и много близък до президента Ердоган в движението им «Хизмет».

 

 

Но събитията в началото на лятото на 2013 година в Турция ги поставят от двете противоположни страни на барикадата. Гюлен е принуден да се крие в САЩ. Но в Турция остават негови многобройни последователи.

 

Под контрола на Гюлен се намират голяма част от турските СМИ, а също висши военни, главно във ВВС на страната и специалните служби.

 

Точно върху тях се опитаха да въздействат американците в нужния момент.

 

 

ЦРУ няма нищо общо с убежденията и възгледите на проповедника, те само го употребяват като политически опонент на Ердоган в своята голяма игра.

 

 

 

Американците няма да се успокоят след неуспешния опит за преврат. Те задължително ще измислят друга игра. Вероятно съвсем не е случайно, че в градовете и селата в граничните за Турция райони бяха осъществени терористични атаки.  Има данни, че бойци от ИД също планират нападение над нощни клубове в курорта Анталия.

 

 

Целта на американците е да има напрежение в Турция. Тогава в страната могат отново да се появят специалисти по преговорите начело с Фулер.

 

 

Преди това те могат да се появят в която и да е точка на планетата, където ЦРУ има особен интерес.

 

 

Турските спецслужби успяха да разкрият участието на същите сътрудници на ЦРУ и в събитията в т.нар. «арабска пролет» в Тунис, Египет, Йемен и Лива.

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;