По време на речта си в алма-матер, в Оксфордския университет, министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър се нахвърли срещу Русия с рязка критика. Шефът на Пентагона обвини правителството на Путин в «явно намерение да наруши» международния ред и предупреди Москва да не се намесва в изборите за президент на САЩ, съобщи  New York Times.

 

 

Думите на Картър припомнят на американския вестник за това, какъв бе светът в навечерието на падането на Берлинската стена: тогава САЩ и Русия поделяха равно съперничество на световната арена.

 

 

«САЩ не искат да започват студена, а още повече «гореща» война с Русия, — заяви Карър. — Но не се съмнявайте: ще защитаваме нашите съюзници, принципите, залегнали в основата на международния ред, а и това благоприятно бъдеще, което ни гарантира спазването на тези принципи».

 

 

Американският политик предупреди Москва, че Вашингтон «няма да си затваря очите пред опитите да намеса в демократичния процес в САЩ».

 

 

Според Картър, «вместо да гарантира стабилност, Руси сее нестабилност».

 

 

Рязката критика на Картър по адрес на Русия изостря и без това достатъчно високото напрежение между Москва и Вашингтон, продължава изданието. Причината за това е:

 

 

Първо, разногласията за Сирия и Украйна, ролята на НАТО, които се приближиха съвсем до границите на Русия

 

 

Второ, хакерските атаки над пощата на демократите в САЩ.

 

 

Американското разузнаване обяви за наличието на улики, показващи съпричастността на руските специални служби към взлома на системата на Националния комитет на Демократическата партия на САЩ, а също опитите на Русия да получи достъп до редица организации на демократите.

 

 

Хилъри Клинтън видя пряка връзка между хакерските атаки, за които се подозира Русия, и своята политическа битка с републиканеца Доналд Тръмп.

 

 

На пресконференция в Лондон шефът на американската отбрана уточни, че неговата критика се отнася не само към неотдавнашния взлом на американската система. Хакерските атаки, зад които стои Москва, както предполагат американските специални служби, предизвикват опасения у всички страни — членове на НАТО, отбеляза Картър, те са «част от т.нар. хибридна война», — продължава изданието.

 

 

В оксфордската си реч Картър не пропусна и проблема Сирия. По време на G20 Обама говори за липсата на доверие между Москва и Вашингтон в преговорите за Сирия.

 

Аштън Картър също заяви:
«Русия стана част от сирийската трагедия, за да се бори с тероризма, както тя заяви, и да сложи край на гражданската война — източник на толкова много страдания, чрез политически преход. Но думите на Русия силно се разминават с делата й», — цитира изданието думите на Картър.

Превод: Петя Паликрушева

 


Тагове: ; ; ; ; ;