Българското правителство показа, че продължава да подкрепя Ирина Бокова като единствен официален кандидат. Новината е добра и разсейва всички съмнения, че има пукнатина в българската позиция и че е възможно да се издигне втори кандидат в лицето на еврокомисар Кристалина Георгиева, съобщи програма «Хоризонт» на БНТ.

 

Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ политологътдоц. Иво Инджов, според когото слуховете са изпратили лош сигнал на международната общност, а представянето на Бокова досега е „добро“.

 

 

«Със сигурност е имало някакви задкулисни опити за смяна на българския кандидат. Неслучайно има германо-руски дипломатически конфликт по този повод. Неслучайно в България отново се заговори, че е възможно да бъде кандидатирана Кристалина Георгиева, а и тя не отхвърли тази възможност категорично».

 

 

Политологът Огнян Минчев коментира, че правителството е било „подложено на арогантен натиск“ да номинира Бокова и демонстрира слабост и нерешителност.  Зад потенциалната кандидатура на Кристалина Георгиева стоят ключови фактори в ЕС.

 

 

«От друга страна, натискът, който могат да оказват върху България от Москва, винаги е бил изключително арогантен, изключително мощен. И сега, когато трябва да плащаме тези два реактора, очевидно е, че той има много по-големи шансове за успех. За съжаление, две кандидатури на две българки, които сами по себе си са изключително позитивни личности, интелигентни и с възможности, стават жертва на тази институционална слабост на българското правителство и на бруталния начин, по който различни международни фактори се опитват да въздействат върху решенията му».

 

 

Според Минчев вариантът „Георгиева“ остава предпочитан вариант за „значими международни фактори“, предимно от ЕС, и е считана за удачна кандидатура.

 

 

Любомир Иванов от Атлантическия клуб определи случая като „ненужен епизод“ и изрази надежда решението да е окончателно. Относно кандидатурата на Георгиева, той коментира:

 

 

«Чудя се кой е толкова голям българофил, че иска българки да оглавяват едновременно две световни организации – ООН и ЮНЕСКО. По-скоро не ми изглежда сериозно. Става въпрос за интереси за прекарване на друг кандидат —  става въпрос не да се издигне по-силен български кандидат, напротив искат той да бъде оттеглен, именно защото имат опасения, че той има реални шансове».

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;