Печалбата на 10 от най-големите корпорации, включително Apple, Shell и Walmart, са значително по-големи от съвкупният доход на 180 от най-бедните страни от списъка на 195-те държави от ООН, това се казва в доклада Global Justice Now.

 

 

Подчертава се, че такива страни, като Великобритания, активно подкрепят ръста на едрия бизнес, което е причина за нарушаване правата на милиони хора по целия свят.

 

 

Според обнародваните данни, Walmart, Apple и Shell са по-богати от Русия, Белгия и Швеция, пише RT.

 

 

Освен това, 69 от най-крупните в света субекти са корпорации, а не държави. Миналата година техният брой е бил 63.

 

 

«Огромното богатство и мощта на корпорациите е в основата на такива световна проблеми, като неравенството и промяната на климата», — заяви Ник Дердън, директор на Global Justice Now.

 

 

«Стремежът към получаване на бърза печалба се оказва, че е по-важно занятие от правата на милиони хора на планетата. Цифрите потвърждават, че ситуацията само се влошава», — добавя той.

 

 

Както се съобщава, докладът е бил публикуван в опит да се окаже натиск върху британското правителство преди началото на обсъждането на проблема в ООН. Срещата под ръководството на Еквадор е била проведена с цел да се разработят правила, които е трябвало да гарантират задължителното спазване от страна на транснационалните корпорации на пълния спектър на човешките права.

 

 

Според думите на Дердън, властите на Великобритания активно са съдействали за ръста на влияние на корпорациите с помощта на данъчни облекчения, търговски сделки и дори програми за помощ на едрия бизнес.

 

 

«Тяхната безпрекословна подкрепа на американо-европейския ТТIP е само едно от последствията от държавната помощ за едрия бизнес. За свой позор Великобритания също постоянно е против призива на развиващите се страни в ООН да се контролират последствията от действията на корпорациите в областта на човешките права» , — заяви директорът на Global Justice Now.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;