Vic Wild  е американски сноубордист с руско гражданство. На олимпийските игра в Сочи през 2014  печели два златни медала за Русия в дисциплините паралелен слалом и паралелен гигантски слалом.

 

 

Уайлд първоначално се състезава за родината си, но след олимпийските игри във Ванкувър през 2010 година решава да започне да се състезава за Русия. Причината за избора му е политиката на американската сноуборд федерация, която решава да ограничи до минимум спонсорирането на слаломните дисциплини за сметка на по-екстремните — халфпайт, слоупстайл и бордъркрос.

 

Вместо да прекрати кариерата си Уайлд кандидатства за руско гражданство през 2011 след като се жени за руската сноубордистка — Алена Заварзина. Двамата печелят общо три медала за Русия на Олимпиадата в Сочи — два златни на Уайлд и един бронзов на Заварзина.

 

На 24 февруари 2014 година  Уайлд получава четвърти клас Орден за заслуги към Отечеството, който му е връчен лично от Владимир Путин.

През лятото на 2011 година американският сноубордист Вик Уайлд се ожени за руската красавица Алена Заварзина, а през пролетта на следващата година стана руски гражданин.

 

След получаването на руския паспорт спортистът обеща да стане «дотолкова руснак, че всички ще се побъркат».

 

 

На олимпиадата в Сочи Уайлд стана двукратен шампион, а неговата жена завоюва бронз.

 

Семейната чета се запълни с рядка колекция от руски олимпийски медали. Сега Русия има пълен набор — два златни медала на Уайлд, сребро на Екатерина Илюхина и бронз на Заварзина.

 

 

Вик Уайлд и Алена Заварзина след финала на гигантския слалом.

Тагове: ; ;