Кои са приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, това съобщи ръководителят на националния център по подготовка Любомир Иванов:

  • мигрантската криза

  • икономическият растеж

  • общият енергиен пазар

 

 

Това ще се обсъжда в столицата на Естония Талин от т.нар. «Тройка» — Естония, Австрия и България.

 

 

Председателството и на трите държави беше изместено с шест месеца напред заради решението на Великобритания да напусне Съюза.

 

 

За първи път в новия формат се обсъждат приоритетите по време на председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната ни ще поеме от Естония и ще предаде на Австрия.

 

 

Според Любомир Иванов, който е ръководител на националния център за подготовка, приемствеността по ключовите теми е изключително важна. Затова в Талин той ще постави въпроса за въвеждането на т.нар. «интелигентни граници», съобщи БНР.

 

 

«Защото един от големите проблеми в ЕС и въобще в Европа е, че е много трудно да се ориентираме кои са наистина хората, които се спасяват от тежки кризи и кои се възползват от ситуации, включително, представяйки съвършено погрешна информация».

 

 

Eто какво каза още Иванов:

 

Обръщам внимание на твърдата позиция на Австрия по темата за миграционната криза.

 

 

Синята карта, която донякъде наподобява концепцията за зелена карта в САЩ, само че в по-сложна конфигурация, тъй като ЕС е все пак съюз, а не е единна държава.

 

 

Чувствителността на Австрия и Естония по енергийните теми ще направи ключова темата за свързаността.

 

 

В сравнение с много страни от ЕС, които отдавна са развили колективност, реверсиране и прехвърляне на енергийни потоци от една посока в друга, страните от Централна и Източна Европа, по някакви причини, имат по-голямо предизвикателство, особено ние.

 

 

За подготовката на българското председателство, което ще е през първата половина на 2018 година, ще се проведат поредица обучения на кадри. Ще бъде извършен основен ремонт на редица сгради, сред които НДК.

Тагове: ; ; ; ; ; ;