Струпването на руски войски на границата с Украйна, вероятно, ще се трансформира в придвижването на Русия към източна Украйна и дори в Молдавия, смята военният аналитик на Fox News Джек Кин. Но военен отговор на НАТО няма да последва, защото тези държави не са част от организацията.

 

 

 

В близкото минало Москва отзова своя постоянен представител в НАТО веднага, когато членовете на алианса обявиха плановете си да засилят военното си присъствие в Източна Европа в отговор на концентрацията на руски войски в източната граница с Украйна.

 

 

Джек Кин, генерал-полковник в оставка, бивш зам. началник щаб и военен аналитик на Fox News.

 

 

Това е още една обида от страна на Русия. Предполагам, че ще се съгласите с това, че всички възражения на Русия против придвижването на войските на НАТО в рамките на алианса просто шокират, особено, ако отчитаме, че те съвсем наскоро вкараха 20 000 свои войници в друга държава. Какво могат да направят съседите на Русия в Източна Европа?

 

 

Джек Кин: Уловили сте същността на нещата. Това, че руснаците се озлобиха от движението на европейските войски в рамките на НАТО в момента, докато самите те фактически нахлуха в друга държава и анексираха част от Украйна, просто поразява. Ние трябва да защитим НАТО. Руснаците трябва ясно да разберат, че НАТО ще защити всеки от неговите 28 члена. Така че струпването на войски, не само на самолети, в страните от Балтика и в други държави, които граничат с Русия, ще им помогнат да разберат това – ясно и недвусмислено.

 

 

И какво ще последва от страна на НАТО? В близкото минало Русия отзова своя постоянен представител в НАТО, поради набъбване на военното присъствие на НАТО в Източна Европа в отговор на разгръщането на руските войски на границата с Украйна. Доколко силен е алиансът?

 

 

Джек Кин: Много е силен. Заедно взети САЩ и НАТО превъзхождат Русия няколко пъти…

 

 

А Русия знае ли това?

 

 

Джек Кин: Без всякакво съмнение. Те прекрасно знаят какви възможности съсредоточава НАТО. Ние ще продължим да даваме на Русия ясен сигнал: долу ръцете от страните на НАТО! Тъкмо това искаме и болшинството от хората са много доволни, че алиансът действа именно така.

 

 

Руската войска все още стои на границата с Украйна и може да се придвижи както към източна Украйна, така и към Молдавия. И ако нещо подобно действително се случи, то тези страни не влизат в НАТО и в отговор няма да последват военни действия. А това въодушевява Москва.

 

 

Какво ще последва от страна на Русия? От какво трябва да се страхуват американците?

 

 

Джек Кин: Никой не знае точно. По-рано, когато Путин имаше марионетката Янукович в Украйна, ориентацията беше по-добра.

 

 

Сега ориентирите са Европа и Запада като цяло. Путин иска да промени това. Затова и върви това сплашване с войските по границата и възможността те да се придвижат към източна Украйна. Ето това планира той от геополитическа гледна точка. Путин иска САЩ да му помогнат при преговорите с Украйна.

Тагове: ; ; ; ;