Провеждащият се в Крим етап от стратегическите учения «Кавказ-2016» привлече вниманието на западните средства за масова информация.

 

По време на мащабните маневри руската войска трябваше да отрази атака над полуострова, което, според западната преса, се превърна «в ясен сигнал» от страна на Москва.

 

 

«Демонстрирайки военната си мощ, Русия изпрати ясен сигнал, че каквото и да е нападение над Крим ще бъде ликвидирано», — пише британското издание Daily Mail.

 

 

«Танковете и бронираните машини излизаха от корабите, но ги срещаха превъзхождащите ги сили на защитниците, въоръжени с тежка артилерия», — описва впечатленията си журналистът от New York Times.

 

«Над сто самолети и вертолети, около 12 хиляди военнослужещи и крилатите ракети «Калибър», задействани в ученията, не оставят никакви съмнения по повод силата на руската войска», — се отбелязва в статията.

Вестникът цитира мнението на директора на московския Център за анализ, стратегии и технологии Руслан Пухов, който сравни руския Крим с «непотопяем самолетоносач».

Според него, полуостровът ще позволи на Москва да укрепи военната си мощ на Черно море.

«Русия е безусловен хегемон в Черно море, особено сега, когато Турция всъщност излезе от играта», — каза аналитикът.

Тагове: ; ; ; ;