Не са приемливи питите да се влияе върху страните при издигането на техен кандидат за поста генерален секретар на ООН.

 

 

Информациите в българските средства за масова информация, че Руската Федерация може да подкрепи подобни действия са лъжа, това заяви говорителят на руското министерство на външните работи Мария Захарова в неделя, отговаряйки на въпрос на агенция ТАСС за съобщенията в българските медии, че канцлерът Ангела Меркел е уговорила президента на Русия Владимир Путин да подкрепи като кандидат от Българя на поста генерален секретар на ООН Кристалина Георгиева вместо издигнатия по-рано от София кандидат Ирина Бокова.

 

 

„По време на срещата на G20 в Ханчжоу в Китай, канцлерът на Германия се опита да уговори лидерите на Русия за възможната руска подкрепа за друг страничен кандидат от България, а не за издигнатия официално”, каза Захарова.

 

 

„Но на госпожа Меркел беше казано ясно и категорично, че издигането на кандидат за поста генерален секретар на ООН от дадена държава е изключително и само суверенно решение на тази страна, а всякакви опити пряко или косвено да се повлияе на подобно решение са неприемливи”, допълни Захарова.

 

 

„Руското ръководство е запознато сме с публикациите в българската преса относно това, че Русия уж е въвлечена в подобни игри за смяната на кандидатите, а българското правителство планира да помени своето решение и да преназначи кандидат под натиска на някакви външни играчи.

 

Това не може да бъде определено по други начин, освен като опит нашата страна да бъде въвлечена в някакви задкулисни игри”, добави Мария Захарова, официален представител на МВнР на Русия. 

Тагове: ; ; ; ; ;