Както заяви сенатор Джон Маккейн, “имперската експанзия на Русия” може да бъде спряна не чрез оръжие, а чрез енергичната помощ към Европа от страна на САЩ и засилване на американската пропаганда. Той призова колкото се може по-бързо да се ликвидира изоставането в информационната война срещу Москва. Маккейн увери, че не се смята за русофоб, предаде Voice of America.

 

 

 

Сенаторът, който тези дни отново попадна в новинарските заглавия след думите на кандидата за президент Доналд Тръмп, че “предпочита тези герои от войната, които не са попадали в плен”, бе посрещнат в залата с овации. За първи път в последните 30 години темата за националната сигурност ще бъде приоритет на президентските избори, убеден е Маккейн.

 

 

Джон Маккейн, сенатор: Сунитските арабски държави не вярват на Иран – боя се, че ядрената гонка в този район не може да се избегне…

 

 

Русия и Украйна, независимо от географската им отдалеченост от САЩ, са най-важната тема за американците, неуморно повтаря Маккейн.

 

 

 

Джон Маккейн: За наш срам, ние и до днес не даваме достатъчно количество оръжие на Украйна, за да може тя да защити себе си от руските танкове и бронирани машини!

 

 

 

– Ако изведнъж Кремъл реши да защити интересите на руското население в балтийските държави, американският сенатор е убеден, че страните от НАТО като един ще тръгнат в защита и ще бъдат готови да воюват за това. Има невоенни, по-ефективни методи, заяви Маккейн.

 

 

 

  • Александър Панов, кореспондент на Voice of America: За да се спре “имперската експанзия на Русия в Европа” – а именно така сенаторът определи путинската политика – е нужна не само гонка във въоръжаването, колкото, първо, енергична помощ към европейските държави от страна на Америка, и второ – достоен отпор на “кремълската пропаганда”, информационна война.

 

 

 

  •  Вече 2 години американският газ не може да замени на европейските пазари руския газ, за да се снеме така енергийната зависимост на европейците от грозния съсед, смята Маккейн. Не е лесно да се победи в информационната война, но е необходимо, твърди Маккейн.

 

 

  • Джон Маккейн: Един от ключовите елементи в победата на студената война без един изстрел, както казваше Маргарет Татчър, беше пропагандата – посланието, насочено към различните социални групи. Русия води постоянна, целенасочена, яростна пропаганда в балтийските държави, Молдова, Румъния, Полша… Оценявам работата на нашите приятели в Прага за радио “Свободна Европа”, но ние сме длъжни да ликвидираме изоставането, да разпространим своето послание – посланието на истината. Само така можем да решим проблема.

 

 

  • – Маккейн няма нищо против да го наричат“ястреб”. Но абсолютно не е съгласен в Кремъл и прокремълските медии да го наричат “русофоб”, да преиначават изявленията му в пресата и да го представят като маразматик, съсипал здравето си по време на плена във Виетнам.

Тагове: ; ; ;