В петък в Атина ще се състои мини-среща на държавните глави на страните от Южна Европа. Това е срещата, от която Ангела Меркел трябва да се страхува пише Die Welt.

Акция протеста против политики Ангелы Меркель в Берлине. Архивное фото

Срещата, в рамките на която гръцкият премиер Алексис Ципрас ще приеме колегите си от Франция, Португалия, Италия, Малта, Кипър, а също високопоставените чиновници от Испания, ще бъде не просто «кръжок за любителско бъбрене, се казва в статията.

 

 

Девизът на срещата ще бъде «икономическият ръст вместо жестоки икономии», т.е. срещу европейската политика на «затягане на коланите» ще бъде хвърлена ръкавица.

 

 

След Брекзита, страните от Средиземноморието, които са в ЕС (т.нар. Средиземноморски клуб) усетиха «вятъра на промяната». Според тях, в момента те могат да задават темпа на събитията в Европа и да «засилят своето влияние върху европейския дневен ред».

 

 

Времето на провеждането на мини-срещата в Атина не е подбрано никак случайно: след седмица ще има среща на ЕС в Братислава. Ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че след британския референдум страните от Европа трябва «да възстановят чувството на политическото единство».

 

Балкон жилого дома в Лондоне в день референдума по сохранению членства Великобритании в ЕС. Архивное фото

 

Средиземноморският клуб има свое мнение как да се направи това: по-малко икономии, поведе солидарност, повече обща отговорност.

 

 

«Те искат по-силна Европа. Те искат такава Европа, в която такива силни страни, като Германия, да помагат на по-слабите. Те искат друга Европа», — пишат немските средства за масова информация.

 

 

Ципрас «напада» Германия, наричайки я «спестовна каса»  на Европа с активно салдо на търговския баланс (когато стойността на експорта превишава стойността на импорта, бел.ред), замразени заплати и ниска инфлация. Франция и Италия като цяло са съгласни с позицията на Ципрас, се казва в статията.

 

 

Не само страните от Средиземноморския клуб искат да увеличат влиянието си след Брекзита. Това е целта и на страните от Вишеградската група (Полша, Чехия, Словакия и Унгария).

 

 

Източна Европа в голяма степен преследва съвсем други цели, а Южна — още повече. Те искат Италия и Гърция да не приемат повече бежанци. Вместо единна Европа те искат повече власт за националните държави.

 

 

«Центърът на тежестта в Европа се премести. Оста на властта между Берлин и Париж е крехка. Тези, които преди задаваха темпа на Европа, рискуват да изпаднат извън терена. Формират се нови алианси. Франция търси други партньори. Срещата на Ципрас в Атина — това е само началото», — прави извода си авторът.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;