Пионерите на културната имиграция

Един от пионерите на културната имиграция в Русия е италианският диригент и пианист Фабио Мастранджело, дебютиращ в Михайловския театър в Санкт Петербург през 2002 година.

 

Десет години след дебюта си Мастранджело получи руско гражданство.

 

 

Той остави следа в Екатеринбург, където беше главен диригент на местния театър за опера и балет, в Новосибирск, откъдето е родом неговата съпруга, флейтистката Олеся Тертичная, в Якутия  и Санкт Петербург, които са за Мастранджело място на постоянно местопребиваване.

 

 

В момента той ръководи петербургския Мюзик хол, няколко ежегодни музикални фестивали и уникалния круизен проект «Класика над Волга» с участието на солисти от Болшой театър и Хилекон-опера.

 

Музикалният ръководител на проекта «Майсторът и Маргарита» италианският диригент и пианист Фабио Мастранджело

Примерът на Мастранджело бе последван от родения в Атина Теодор Курентзис. От 1994 година той се обучава на диригентско изкуство в Санкт Петербург в държавната консерватория, сътрудничи с множество руски театри и колективи.
През март 2004 година Куринтизис поставя в Новосибирския театър за опера и балет «Аида» на Верди, която му донесе първата «Златна Маска», с втора подобна награда диригентът бе удостоен за спектакъла «Пепеляшка» по Прокофиев, поставена също в Новосибирск през 2007 година.
През 2011 година Курентзис стана еди от лидерите на «културната революция» в Перм, оглавявайки местния театър за опера и балет, след три години стана гражданин на Русия.

Познанството на широката руска публика с Курентзис можеше да се случи след излизането на екран на филма на Иля Хржановский «Дау», в който диригентът изпълнява ролята на великия съветски физик Лев Ландау.

 

 

Филмът бе заснет за осем години, в момента «Дау» е на стадий постпродукция.

 

 

 

Теодор Курентзис получава «Златната Маска» в номинацията «Опера/Работа на диригент»

Тагове: ; ;