Стремежът на САЩ да натрапят на всички интересите си побъркаха света — всяка военна намеса на Вашингтон се превръща в база за по-сериозни конфликти, пише старши научният сътрудник от Института Котън, бившият специален помощник на президента на САЩ Роналд Рейгън Дъг Бендоу в статията си за The National Interest.

 

 

 

Тези, които са причината за провалената външна политика на САЩ считат, че всичко би се случило по друг начин, само ако Вашингтон беше действал често и по-решително, пише аналитикът.

 

 

«Според тях, проблемът не е в това, че Америка разпалва война, а в това, че тя разпалва недостатъчно войни», — се казва в статията.

 

 

 

Бендоу счита, че този подход се основава на вярата на политиците, че САЩ са способни да регулират всички световни проблеми.

 

 

 

«Ако някакви талантливи хора реализираха творчески блестящи стратегии с подкрепата на някакви решително настроени граждани, то тероризмът щеше да бъде победен.

 

 

«Ислямска държава би била ликвидирана, Русия бе станала по-смирена, операцията в Ирак не би се провалила, в Сирия би настанал мир, Либия би била единна държава, а Китай би бил по-вежлив. Уви, опитът показва, че такива «хора» и «стратегия» не съществуват», — пише той.

 

 

Тагове: ; ; ; ;