Кюрдите планират през октомври да приемат конституция на своето териториално образувание в северна Сирия, предаде агенция Ройтерс.

 

Според члена на учредителния съвет на самопровъзгласената «демократична федеративна система Рожава в северна Сирия» Хадии Юсеф, в началото на октомври ще има среща на учредителния съвет, на която може да бъде обявена конституцията на териториалното образувание на кюрдите.

 

 

По данни на агенцията, столица на териториалната единица ще бъде град Камишли.

 

 

През март тази година в град Румейла, провинция Хасеке, бе провъзгласена «демократичната система Рожава и северна Сирия». За целта в Румейла се събраха около 200 делегати от цяла северна Сирия — те представляваха сирийски Кюрдистан, а също редица национални общности, град Алепо, Ал-Шанбе и други. Предполагаше се, че федерацията ще обедини раздробените национални общности, а също тяхното опълчение за противодействия на джихадистите.

 

 

Властите в Сирия нарекоха незаконно обявеното от сирийските кюрди създаване на федерален регион в северната част на страната. По-рано посланикът на САР в Москва Рияд Хадад заяви, че болшинството кюрди в Сирия са за запазване целостта на страната.

 

 

Москва също заяви, че не счита за възможно да се решава въпросът за формата на държавното устройство на Сирия в едностранен порядък.

 

 

Според специалния представител на президента на Русия за Близкия Изток и страните от Африка, заместник министъра на външните работи Михаил Богданов, «да се обявява нещо извън рамките на преговорния процес и междусирийския диалог просто няма никакъв смисъл».

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ;