Президентът Петър Стоянов представи в Централния военен клуб книгата си «Преговор на историята», предаде БНР.

Тя е сборник със статии, обръщения, речи и интервюта от периода 1997-2001 година — свидетелства за историята на българския преход. «Петър Стоянов винаги e вземал правилните решения за България», посочи президентът Росен Плевнелиев при представянето на книгата:

 

«Историята трябва да се преговаря, защото много опасни са ненаучените уроци от историята. Това, че днес в сърцето на Европа същото поколение, което разруши Берлинската стена издига нови стени на разделение е един ненаучен урок от историята.

 

Днес всички трябва да признаем, че живеем в една България, в която все още историята е подменена, президентът Стоянов винаги в големите неща е бил за пример и е взимал единствено правилните държавнически решения за България.

 

 

Така беше и с косовската криза, когато именно той, в онзи нелек момент от българската история, погледна напред, взе трудно решение и проправи пътя за България, за да може тя да изпълни своята стратегическа цел за членство в ЕС и НАТО».

Според Петър Стоянов, ще бъде голяма грешка да приписваме днешните си беди на демокрацията или на Европейския съюз. Трябва да търсим вината у политическия елит и българското общество, смята Стоянов, който при представянето на книгата си сподели:

 
«Моята благодарност е за всички вас, които бяхте с мен от първия ден на моята политическа кариера. И чрез вас на десетките, а може би стотици хиляди български граждани, които със своята вяра, със своята енергия помогнаха България да излезе от посткомунистическия здрач след 1989 г., да започне реформи, най-накрая да стане член на ЕС и НАТО.

 

 

В днешните времена на променящи се политически възгледи, на променящи се коалиции, на променящи се приятелства, вашето приятелство и доверие остава най-ценният капитал в моя живот. Връщайки се назад, ние не успяхме да се освободим от тази двойнственост, тази наша политическа, идеологическа и носталгична разкраченост между Правец и Брюксел парализира сякаш националната ни енергия и националните ни сили».

 

 

Тагове: ;