Първата дама на Сирия Асма Асад по време на речта си пред завършващи ученици заяви, че най-талантливите могат да заминат за Русия, за да продължат образованието си за сметка на държавния бюджет. Сред «най-талантливите» е и синът на президента Хафез Башар ал-Асад, отличник и призьор от математическа олимпиада в Малайзия.

 

Асма Асад сподели, че преди 10 години сирийска делегация е била в Москва и се е запознала с опита на Русия в развитието на програмите за млади таланти. Оттогава държавите си сътрудничат в тази сфера.

 

«Бяхме в център, който ръководи тези програми. Нашите колеги от Русия си сътрудничат с нас по провеждането на тези програми в Сирия, за което им благодарим. Те ни изпратиха свои специалисти, които ни помогнаха да се усъвършенстват стандартите и базата на програмите, проведоха подготовка на кадри. По тази причина това са специални програми, които са само продължение на вече усъвършенстваното двустранно руско-сирийско сътрудничество».

 

 

Съпругата на президента на Сирия подчерта, че випускниците трябва да представят Сирия в Русия като «цивилизована и отворена държава със стремеж към познанието и науката».

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;