Джефри Ричелсън

 

 

Наскрото разсекретен доклад на ЦРУ, разкриващ тайната на най-знаменития американски самолет-шпионин и загадъчната „Зона-51“ в Невада

 

 

Списанието публикува статията на Джефри Ричелсън, старши научен сътрудник в Архива на националната сигурност на САЩ. Разсекретена е историята за самолет U-2 – „ЦРУ и въздушното разузнаване: програма U-2 и и OXCART, 1954-1974“.

 

 

През 1955 г. високопоставен сътрудник на ЦРУ издал чек за 1. 25 млн долара и го изпратил на домашния адрес на старши инженера на завод Lockheed.

 

 

„ЦРУ имало намерение да подпише договор с Lockheed за строителството на 20 самолета U-2 за 22.5 млн долара, но компанията се нуждаела от спешна парична субсидия, за да започне работа. ЦРУ можело да финансира секретни програми от рода на U-2, използвайки т.нар. „неотчетни средства“, – пояснява авторът.

1273687856_20_u2

 

 

 

 

 

 

 

Програма U-2 е повод за гордост сред разузнавателната общност в САЩ, твърди авторът.

 

 

„Тя не била прекратена дори тогава, когато на 1 май 1960 г. над СССР свалили Франсис Гари Пауърс. Самолетът продължавал да шпионира за ЦРУ до 1974 г., а неговата най-свежа версия се използва от ВВС и днес“, – пише авторът.

 

 

 

Много години ЦРУ пазело информацията за U-2. Но в разсекретения документ се съдържат нови данни: например, за участието на Великобритания в програма U-2, в това число при полети над СССР. Разказва се за разузнавателни полети на тайвански летци над Китай. Сред местата, в които се е използвал U-2, са споменати Индия, Индонезия, Тибет, а също Франция („по-точно, опитите на френските ядрени изпитатели в Тихия океан, фотографирани единствено от U-2, който бил базиран на самолетоносач“, пояснява авторът).

 

 

В документа фигурира и „Зона-51“, за която има немалко слухове от конспиративен вид. Факт е, че това е секретна база в Невада, в която са провеждани изпитанията на U-2 и други самолети-шпиони.

 

„Има разсекретена карта, на която е показано истинското местонахождение на „Зона-51“, – пише авторът.

 

 

Според документа, след китайско-индийската война от 1962 г. ЦРУ тайно помогнало на Индия, осъществявайки полети на U-2 над позициите на китайската войска.

Тагове: ; ; ;