Ангела Меркел, която все по-често е обвинявана заради нейната миграционна политика, сега има само два варианта за по-нататъшни действия — и двата са екстремни, пише журналистът Нико Фид в Süddeutsche Zeitung.

Канцлер Германии Ангела Меркель приветствует членов партии ХДС перед выборами на северо-востоке Германии

 

Коментарът на Фрид е свързан с неотдавнашните избори в Макленбург-Померания, където партията «Алтернатива за Германия», която е против миграционната политика на федералния канцлер, набра повече гласове, отколкото ХДС на Меркел.

 

 

Авторът от една страна признава, че Алтернатива за Германия е събрала по-малко гласове, отколкото са предсказвали, а ХДС е изгубила гласове, но не и шанса да участва във формирането на правителството. От друга страна, до федералните избори остава само една година, и, според автора, сега всичко зависи само и единствено от Меркел.

 

 

«Това е извънредна ситуация. Вероятно Меркел има само извънредни варианти пред себе си», — разсъждава Нико Фрид.

 

 

 

Първият вариант — да държи на своето до край. Всяка промяна ще бъде възприета от опонентите на Меркел като тактическа маневра.

 

 

От гледна точка на автора, ако Меркел продължи да се придържа към своята политика, това може да доведе до референдум по миграционния въпрос — това би било за нея пълен тупик.

 

 

 Втори вариант — той съвсем неотдавна изглеждал напълно немислим. Става дума за оставката на Меркел от поста федерален канцлер. В този случай нейните опоненти ще оценят това като капитулация.
«В същото време за много от критиците това би бил кошмарен сън, защото с подобно решение Меркел може «да изключи светлината» на всички тези, които се нуждаят от нея като противник», пояснява авторът.

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;