Срещата на G 20 в Китай се превърна в триумфално завръщане на лидерите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган на международната арена, пише Le Monde.

 

 

Както се отбелязва, ако на миналите срещи на G 20 Владимир Путин е бил в изолация заради предшестващите събития в Украйна, то в Китай той беше незаменим събеседник. Путин зададе нов тон на преговорите със Саудитска Арабия, рязко контрастиращ с чувството на недоверие, възникнало по време на миналата среща.

 

 

Двете страни, чийто позиции са диаметрално противоположни, в частност за съдбата на сирийския президент Башар Асад, дори подписаха споразумение за добива на нефт.

 

 

Още един сюрприз беше срещата очи в очи с президента на САЩ Барак Обама, след която среща Путин призна «искреността» на американския си колега в търсенето на решения за сирийската криза.

 

 

«Напълно очевидно е, че тази среща е реванш за Путин. Той се намира в изолация, а всички търсят него», — съобщи неназован дипломат, присъстващ на срещата.

 

 

Изданието отбелязва и руско-китайската дружба, която бе видна по време на срещата.

 

 

Тя е в «най-добро състояние»: без да има съюз тя формира това, което китайският изследовател Юн Сон нарича «изравняване на сходните интереси».

 

 

Русия и Китай се подкрепят, за да останат в силни позиции по отношение на Запада, но запазват дистанция помежду си в същото време. В Хинчжоу Путин демонстрира солидарност с Китай, включително по териториалния спор в Южно-Китайско море.

 

 

Що се отнася до Ердоган, то това бяха неговите първи международни преговори на такова равнище след неуспешния опит за преврат в Турция, след което последва влошаване на отношенията със Запада, се казва в статията.

 

 

На срещата президентът на Турция отстояваше своя проект за създаването на буферна зона на границата между Турция и Сирия.

 

 

За разлика от миналата година, този път той направи това с увереност, подкрепена от стоплените отношения с Русия, завършва изданието.

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;