Изучаването на буквите в първи клас по-друг ред е с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички, каза в предаването «Преди всички по «Хоризонт» Меглена Кунева:

 

 

«Изучаването на буквите в първи клас по-друг ред е с цел децата по-бързо да започнат да четат на срички.

 

 

За букварите – подредбата на буквите е различна, за да може децата по-бързо да започнат да сричкуват.

 

 

Със стария буквар, който няма да се сменя в средата на годината, ще започнат да учат тазгодишните първокласници. Ние имаме методика, с която са започнати учителите в първи клас, която има разрешават да направят необходимото, за да може децата накрая, през месец февруари, да получат това, което в образованието се нарича компетентност, и да могат да четат. От февруари нататък вече започва читанката.

 

 

За общо успокоение мога да кажа, че от буквата «ч» нататък може да се използва и старият буквар. Но уверявам ви, след стотици срещи, които направихме сред учителите в първи и в пети клас, притеснения сред учителите за това няма. Много от нашите слушатели ще си спомнят, че е имало такава система за изучаване на буквите. Тя се оказва според психолози, педагози по-успешна и затова сега се въвежда по този начин. Така че, да, ще бъде със старите буквари, нова методика, децата да могат да четат – увериха всички учители на първокласници, те знаят как се прави това.

 

 

Няколко думи за математиката – там имам няколко нови урочни единици, за които подготвяме приложение. Става въпрос за смятането по десетици, оттам на практика материалът е същият».

 

 

По отношение на това, че децата във втори и трети клас вече няма да повтарят годината, Кунева обясни:

 

 

«Втори и трети клас учениците вече да не повтарят класа. Първо, нека да ви кажа какво може да направи министерството и какво не можа да направи. Министерството не може самоволно нито да отива против закона, нито да го изменя, макар и по някои текстове да има много въпроси. Това е такъв текст. Аз сега ще ви обясня аргументите на законодателя. Най-напред нека да си дадем сметка, че една голяма част от децата, които повтарят, или децата, които биха повтаряли, са деца, за които българският език не е майчин. Какво се случва, ако такова дете се остави да повтаря първи и втори клас? Безспорно отблъскване от процеса, изоставане от своя випуск и негативно отношение към училището. Разбира се, не можем да оставим учителите да се справят сами в тази сложна ситуация. Ето какво предлагаме – първо, не забравяйте, че този закон включва и предучилищното образование. Т.е. през предучилищното образование ние компенсираме затруднения, с които в други години децата влизат в първи клас. Второ, има много допълнителни часове, които могат да се вземат както през учебната година, така и през ваканцията».

 

 

За липсата на количествени оценки при малките ученици министърът поясни:

 

 

«Оценки има, но те не са така, както сме свикнали, а «отлично се справяш», «малко не ти достига», «има незначителни пропуски». Отново искам да подчертая, че това го каква законът, а не е нещо, което министерството така е решило, но отново постепенно ще въведем това, което законът изисква. От една страна, това ще даде повече информация на родителите, от друга, пък ще накара и учителите внимателно да подберат думите, с които да опишат прецизно какво не достига на детето».

 

 

Кунева посочи и защо в учебната година на децата в първи клас вече ще бъде по-дълга:

 

«Това е въпрос на обем на програмата. В много страни – и в европейските страни, и извън Европа, удължаването на учебната година се счита за много правилна, много положителна стъпка. Ако попитате родителите, всъщност това и за тях е добро решение. Но това не е за сметка на натовареност на децата, а точно обратното – за да може да има повече часове за спорт, повече часове за извънкласни занимания. По-добре е през дните да са с по-малка натовареност, отколкото да учат една седмица по-малко».

 

 

Меглена Кунева съобщи и за началото на нова програма, насочена към студентите:

 

 

«Една друга програма, свързана с образованието – «Студентски практики», тръгва от днес. Имаме интернет базирана платформа, на която работодателите могат да заявяват къде имат нужда от студентски практики и да срещнем работодателите със студентите. Съвсем скоро и «Ученически практики» ще бъде на разположение».

Тагове: ; ; ;